Na hlavný obsah

Británia ukončí evakuačné lety z kábulského letiska v Afganistane

Z krajiny sa nepodarilo do bezpečia dostať všetkých, ktorých chceli.

Británia ukončí evakuačné lety z kábulského letiska v Afganistane
Na snímke afganská rodina kráča k lietadlu amerických vzdušných síl Boeing C-17 Globemaster III počas evakuácie na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule. Foto: TASR/AP

Britská armáda v sobotu (28. 8.) ukončí evakuáciu civilistov z Afganistanu, ktorý tento mesiac ovládlo islamistické hnutie Taliban. Podľa agentúry Reuters to oznámil náčelník generálneho štábu britskej armády Nick Carter.

„Blížime sa ku koncu evakuácie, ktorý nastane počas dnešného dňa. Potom ešte bude potrebné dopraviť späť našich vojakov,“ uviedol Carter s tým, že sa Spojenému kráľovstvu nepodarí evakuovať z Kábulu všetkých ľudí, ktorých by britské úrady chceli dostať do bezpečia. „Neboli sme schopní dostať preč všetkých, čo nás veľmi mrzí,“ dodal.

V posledných dvoch týždňoch dopravili z Kábulu do bezpečia viac ako 100 000 ľudí, prevažne cudzincov a ich afganských spolupracovníkov, ktorých životy by mohli byť za režimu Talibanu ohrozené.

Do 31. augusta ale majú na základe dohody s Talibanom z Afganistanu odísť americkí vojaci, ktorí dohliadajú na bezpečnosť kábulského letiska, čím sa evakuačná operácia skončí. Väčšina krajín už v minulých dňoch za zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie evakuácie ukončila.

Na otázku ohľadom budúcej možnej spolupráce s Talibanom Carter poznamenal, že Británia môže skutočne spolupracovať len s vládami, ktoré sa riadia medzinárodným humanitárnym právom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet