Na hlavný obsah

Britský premiér Johnson volá po virtuálnom samite G7

Dôvodom je situácia v Afganistane.

Britský premiér Johnson volá po virtuálnom samite G7
Na ilustračnej snímke britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson má v úmysle usporiadať pri najbližšej možnej príležitosti virtuálne stretnutie lídrov skupiny G7. Chce rokovať o situácii v Afganistane. Informovala o tom jeho kancelária po tom, ako predseda vlády telefonoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Napísala o tom v utorok (17. 8.) agentúra Reuters.

„Obaja lídri sa rozhodli využiť svoj vplyv na povzbudenie medzinárodných partnerov, aby prijali spoločný prístup k budúcim výzvam,“ píše sa vo vyhlásení kancelárie britského premiéra.

Johnson Merkelovej telefonicky tlmočil svoj úmysel virtuálne zvolať vedúcich predstaviteľov krajín G7, aby sa medzinárodné spoločenstvo dohodlo na jasných pravidlách, ktoré bude musieť militantné hnutie Taliban v Afganistane dodržiavať.

„Je potrebné dohodnúť sa na spoločných medzinárodných normách v oblasti ľudských práv, ktoré bude musieť dodržiavať akákoľvek budúca vláda Talibanu v Afganistane,“ píše sa v utorkovom vyhlásení.

Skupina G7 združuje priemyselne najrozvinutejšie krajiny sveta. Patria do nej Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Spojené štáty a Taliansko.

Taliban už varoval šéf britskej diplomacie

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab v utorok ráno varoval Taliban pred využitím Afganistanu ako základne pre prípravu teroristických útokov na Západ. Podľa neho sa však aj západní spojenci musia snažiť pozitívne ovplyvňovať islamistické hnutie. Povedal to v rozhovore so stanicou Sky News.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet