Na hlavný obsah

Budaj chce vrátiť život do Hrona, ktorý poznačila nedávna ekologická katastrofa

Úhyn rýb na Hrone bol podľa rezortu najväčší na Slovensku.

Budaj chce vrátiť život do Hrona, ktorý poznačila nedávna ekologická katastrofa
Na snímke rybári robia prieskum rýb v rieke Hron v Budči v okrese Zvolen 11. augusta 2021. Foto: TASR

Ekologická katastrofa, ktorá sa koncom júla odohrala na rieke Hron, spôsobila podľa ministerstva životného prostredia najväčší úhyn rýb na Slovensku. Envirorezort chce teraz vrátiť do rieky život a zároveň zabrániť jej ďalšiemu poškodzovaniu, uviedol v stredu (10. 8.) minister Ján Budaj (OĽANO).

Šéf envirorezortu načrtol ďalšie plánované kroky na tlačovej konferencii, ktorá sa konala symbolicky pri Budči v okrese Zvolen – na mieste, kde nedávna ekologická katastrofa vznikla. Hromadný úhyn rýb spôsobil toxický únik z miestnej bioplynovej stanice.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravil Jozef Kubánek:

Hron by sa s katastrofou vyrovnal ľahšie, keby nebol regulovaný

Podľa Budaja Slovensko pri bioplynových a malých vodných elektrárňach dopláca na legislatívu z minulého storočia. „Boli sme svedkami nedostatkov v povoľovacom konaní, nedostatočného posúdenia vplyvov na životné prostredie a neraz aj ignorovania námietok dotknutých strán,“ zdôraznil.

Zlepšiť situáciu na Hrone má pravidelný monitoring funkčnosti rybovodov či spriechodňovanie bariér. Pomôcť má aj legislatíva, ktorá pomôže pri kontrolách inšpektorov životného prostredia pri výkone štátneho vodoochranného dozoru.

Martina Paulíková zo Združenia Slatinka podotkla, že ak by bol Hron riekou so zachovanými meandrami, bočnými ramenami a s minimom prehradení a regulovaných úsekov, dokázal by sa relatívne rýchlo spamätať aj z takejto obrovskej havárie.

„Bohužiaľ, keďže to tak nie je, spoločenstvá rýb a vodných ekosystémov budú potrebovať pomoc zvonku, a najmä spoluprácu rybárov, ochranárov, ako aj samospráv a štátu,“ povedala Paulíková.

Masový úhyn vyšetruje inšpekcia životného prostredia

Hromadný úhyn rýb na rieke Hron spozorovali rybári v zakalenej, zapáchajúcej a nepriehľadnej vode 26. júla pri obci Trnavá Hora v okrese Žiar nad Hronom. Znečistenie podľa všetkého spôsobil únik spomínaného digestátu, ktorý do rieky vytiekol z vaku, ktorý poškodil pád stromu v dôsledku búrky.

Rybári z rieky vylovili do 28. júla 5,4 tony rýb, medzi nimi aj ohrozených druhov. Následne s výlovom skončili, keďže ryby už boli v pokročilom štádiu rozkladu. Vyšetrovanie havárie je v súčasnosti v rukách Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP).

Pre kontroly všetkých bioplynových staníc pripravuje SIŽP metodiku. „Začneme s tými potenciálne najnebezpečnejšími v blízkosti veľkých riek. Postupne takto skontrolujeme všetky bioplynové stanice na Slovensku,“ priblížil generálny riaditeľ SIŽP Ján Jenčo.

MŽP zároveň pripravuje program revitalizácie vodných tokov Slovenska, v rámci ktorého určí podmienky a postupy prác na obnovu voľne tečúcich úsekov vodných tokov a obnovu v minulosti zregulovaných úsekov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko