Na hlavný obsah

Bulharsko zrejme čakajú tretie parlamentné voľby v tomto roku

Vládu nezostavil ani víťaz, ani druhý v poradí.

Bulharsko zrejme čakajú tretie parlamentné voľby v tomto roku
Novozvolení poslanci bulharského parlamentu sa zišli na ustanovujúcej schôdzi. Foto: TASR/AP

Hnutie Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) niekdajšieho bulharského premiéra Bojka Borisova podľa očakávania vzdalo svoj pokus o zostavenie vlády. Strana tak urobila bezprostredne po tom, ako ju prezident Rumen Radev v piatok (20. 8.) poveril sformovaním nového kabinetu po nerozhodných júlových voľbách.

Informovala o tom verejnoprávna televízia BNT. Balkánska krajina je tak o krok bližšie k predčasným voľbám, išlo by o tretie hlasovanie v tomto roku.

Neuspel ani víťaz

Hnutie GERB získalo poverenie zostaviť vládu ako druhé v poradí. Pred vyše týždňom oznámil Slavi Trifonov, líder populistickej strany Je taký národ (ITN), ktorá v júlových voľbách tesne zvíťazila, že sa vzdáva snahy vytvoriť menšinovú vládu. Ako dôvod uviedol, že sa mu nepodarilo získať podporu ďalších dvoch protestných strán.

Neschopnosť strany GERB zostaviť vládu sa očakávala – vzhľadom na jej slabý koaličný potenciál. Vládnu spoluprácu s ňou vopred vylúčili prakticky všetky parlamentné zoskupenia. Predstavitelia strany vopred avizovali, že prezidentovi vrátia mandát na zostavenie kabinetu.

„Bez konštruktívnych rozhovorov a konsenzu nemôžeme vytvoriť vládu. Ten nevidím ani v prípade tretieho mandátu, takže očividne smerujeme k voľbám,“ citovala BNT nominanta strany na premiéra Daniela Mitova.

Ak sa nepodarí zostaviť vládu ani tretej strane v poradí, čo sa všeobecne predpokladá, prezident musí podľa bulharskej ústavy do dvoch mesiacov rozpustiť parlament a vyhlásiť predčasné voľby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet