Na burčiak si tento rok počkáme. Predávať sa môže od 15. augusta. Hoci sa v minulosti podarilo burčiak priniesť na trh s výnimkami aj skôr, tento rok to tak nebude. Počasie spomalilo dozrievanie vo viniciach. Ak na burčiak v týchto dňoch predsa len natrafíte, môže byť falšovaný.
Studená jar a málo slnka – to sú dôvody, prečo si musia spotrebitelia na burčiak ešte počkať. Hrozno zatiaľ nedozrelo ani v južnejších viniciach Slovenska.
Pozrite si celú reportáž RTVS:
Rekordne skoro oberali úrodu vo viniciach pred tromi rokmi. V roku 2018 sa oberačky začali už koncom júla, burčiaky vtedy dokonca dostali výnimku a na trh prišli už 6. augusta. Tento rok na ne budeme čakať asi o mesiac dlhšie.
Burčiak, ktorý sa dovtedy na trhu objaví, môže byť podľa vinárov a vinohradníkov falšovaný.
Sezóna by tento rok podľa vinárov mala byť dobrá. Všetko však závisí od jesenného počasia, ktoré napríklad vlani dobre vyzerajúcu úrodu ovplyvnilo negatívne.