Na hlavný obsah

Bývalého bieloruského veľvyslanca na Slovensku Leščeňu zadržala polícia

Dôvody jeho väznenia zatiaľ nie sú jasné.

Bývalého bieloruského veľvyslanca na Slovensku Leščeňu zadržala polícia
Na snímke bývalý veľvyslanec Bieloruska na Slovensku Igor Leščeňa. Foto: TASR

Bieloruská polícia zadržala niekdajšieho veľvyslanca na Slovensku Igora Leščeňu, ktorý vlani vyjadril solidaritu s protestmi po sporných prezidentských voľbách vo svojej vlasti, odsúdil násilné potlačenie demonštrácií a neskôr rezignoval.

S odvolaním sa na bieloruskú ľudskoprávnu organizáciu Vjasna o tom vo štvrtok (12. 8.) informovala agentúra Interfax.

Bezpečnostné zložky v stredu (11. 8.) vykonali domové prehliadky u Leščeňu a ďalších zástupcov opozičnej platformy Schod, ktorá podľa televízneho kanála Belsat vznikla ako alternatíva k provládnemu Celobieloruskému ľudovému zhromaždeniu a ktorej cieľom je začať a uľahčiť dialóg medzi ľuďmi a úradmi.

Leščeňa ešte ako bieloruský veľvyslanec na Slovensku vlani v polovici augusta vystúpil proti násilnému rozohnaniu protestov, ktoré v jeho vlasti vypukli po sporných prezidentských voľbách. Podľa oficiálnych výsledkov v nich opäť zvíťazil dlhoročný autoritársky líder Alexandr Lukašenko.

Opozícia, Európska únia a niektoré ďalšie krajiny sa však domnievajú, že výsledky sfalšovali a že v skutočnosti zvíťazila opozičná kandidátka Sviatlana Cichanovská. Polícia proti demonštráciám brutálne zasiahla, desaťtisíce ľudí zatkla.

Za demokratické Bielorusko

„Som solidárny s tými, ktorí vyšli do ulíc bieloruských miest na pokojné pochody, aby bolo počuť ich hlasy,“ uviedol vtedy Leščeňa na videu a dodal, že ho šokoval zásah bezpečnostných zložiek, ktoré podľa neho oživili tradíciu sovietskej tajnej polície NKVD v „tolerantnom európskom Bielorusku 21. storočia“.

Niekoľko dní po svojom vystúpení veľvyslanec podal demisiu. V septembri ho zbavili diplomatickej hodnosti mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca preto, že sa dopustil „konania znevažujúceho štátnu (diplomatickú) službu“, napísal Interfax.

Prečo ho teraz zadržali, zatiaľ nie je jasné. Podľa serveru televízie Belsat bezpečnostné zložky zadržali viac delegátov platformy Schod, no niektorých už prepustili. Leščeňa zostáva vo väzbe.

Bieloruské úrady v poslednom čase zvýšili tlak na mimovládne organizácie a nezávislé médiá v krajine. Len v júli podnikli podľa organizácie Vjasna vyše 200 razií v kanceláriách a domovoch aktivistov a novinárov.

Zadržali aj prezidentského kandidáta

Bieloruské bezpečnostné zložky zadržali vo štvrtok aj Andreja Dzmitryjeva, ktorý vlani kandidoval v prezidentských voľbách. Dôvody jeho zadržania tiež nie sú známe, informoval spravodajský web belsat.eu.

Dzmitryjev je okrem iného delegátom spomínanej opozičnej platformy Schod. Belsat pripomenul, že polícia už pred mesiacom urobila prehliadku v sídle združenia Hovor pravdu, v ktorom sa angažuje aj Dzmitryjev. Stalo sa tak v rámci policajnej operácie, ktorá mierila na mimovládne organizácie.

Vo vlaňajších prezidentských voľbách Dzmitryjev nestiahol svoju kandidatúru v prospech Cichanovskej, ale vyjadril pripravenosť koordinovať s ňou svoj postup. Podporil aj požiadavku na prepustenie politických väzňov a demokratické reformy a aktívne sa zapojil do masových protestov proti Lukašenkovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet