Na hlavný obsah

Bývalú šéfku Finančnej správy Wittenbergerovú po výpovedi prepustili na slobodu

Tvrdenia, že sa priznala, označil jej obhajca za špekulácie.

Bývalú šéfku Finančnej správy Wittenbergerovú po výpovedi prepustili na slobodu
Na snímke bývalá prezidentka Finančnej správy (FS) SR Lenka Wittenbergerová počas brífingu v marci 2020. Foto: TASR

Bývalá šéfka Finančnej správy (FS) SR Lenka Wittenbergerová, ktorej pribudlo obvinenie v rámci stredajšej (4. 8.) akcie Mýtnik III, neostala vo väzbe. Polícia ju ešte v stredu pustila z cely predbežného zadržania, potvrdil pre agentúru TASR jej obhajca Vladimír Mitro.

„Moja klientka bola včera (4. 8.) prepustená zo zadržania s tým, že vypovedala ako obvinená. Vyjadrila sa k vznesenému obvineniu. Teraz bude vyšetrovaná na slobode,“ uviedol vo štvrtok (5. 8.) Mitro.

Doplnil, že niektoré skutočnosti objasnila ale to, či pôjde o trestný čin úplatku, bude predmetom ďalšieho dokazovania.

Wittenbergerovej obhajca pôvodne označil informácie zverejnené portálom Aktuality.sk o tom, že sa priznala ku korupcii, za špekulácie.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic však neskôr na štvrtkovej tlačovej konferencii informácie potvrdil.

„Môžem potvrdiť, že Lenka W. sa k skutku priznala,“ uviedol Lipšic. Zároveň zdôraznil, že sa stále realizujú úkony trestného konania.

To, či bude prokurátor žiadať u niekoho z ôsmich obvinených väzobné stíhanie v korupčnej kauze Mýtnik III, ešte nie je známe.

Všetky obvinenia sa týkajú korupčnej činnosti

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v rámci stredajšej akcie Mýtnik III dovedna osem osôb z korupčnej trestnej činnosti. Ide o výlučne korupčnú trestnú činnosť, ktorá má základ v štyroch rôznych skutkoch.

Dvom osobám bolo vznesené obvinenie pre trestný čin podplácania a ďalším šiestim osobám bolo vznesené obvinenie pre trestný čin prijímania úplatku. V rámci akcie, ktorú vykonali príslušníci NAKA za súčinnosti sekcie inšpekcie a vnútornej kontroly Finančného riaditeľstva SR, boli zadržané celkovo štyri osoby. Pobyt jednej obvinenej osoby aktuálne nie je známy.

Medzi obvinenými sú podnikateľ Miroslav Výboh a bývalý štátny tajomník Radko Kuruc. Obvinený je aj bývalý šéf FS František Imrecze. Toho obvinili a väzobne stíhali už počas prvej tohtoročnej akcie Mýtnik I. V piatok (30. 7.) ho prepustili z väzby na slobodu.

Korupčná kauza Mýtnik, v ktorej NAKA zasahovala do stredy už dvakrát, sa týka utajovaných zmlúv na FS SR za niekoľko desiatok miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko