Na hlavný obsah

Bývalý šéf kontrarozviedky SIS Arpáš sa postavil pred súd

Dohodu o vine a treste uzavrieť nechcel.

Kedysi stál na čele kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS), teraz sa postavil pred súd. Ľubomír Arpáš tiež známy zo spisu Gorila má na rováši aj iné obvinenia. Spoločne s Františkom Polákom, niekdajším advokátom Mikuláša Černáka, údajne vydierali podnikateľa a mohli si prilepšiť o státisíce eur.

V novemberi 2020 elitní policajti zadržali v rámci akcie Babylon päť osôb. Medzi nimi noli niekdajší riaditeľ kontrarozviedky SIS Arpáša a advokát Polák. Vo štvrtok (12. 8.) sa postavili pred sudcu na hlavnom pojednávaní.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

„Pokračovací, obzvlášť závažný zločin vydierania, závažný zločin legalizácie príjmov z trestnej činnosti a v jednom bode zločin podplácania,“ zhrnul obžalobu dvojice prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa.

Podľa obžaloby fungovali ako organizovaná skupina. V roku 2017 údajne vydierali podnikateľa spod Tatier, ktorý čelil obvineniu z daňovej trestnej činnosti. Vyhrážali sa mu, že ak im nezaplatí 575 000 eur, skončí vo väzbe.

Získané peniaze zrejme použili na ďalšie korumpovanie, napríklad daňových kriminalistov. Obaja obžalovaní vo štvrtok odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste. Vypovedal iba František Polák, ktorý svoje obvinenia považuje za vykonštruované.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko