Na hlavný obsah

Bývalý tlmočník českej armády padol do rúk Talibanu

Je to zrada a neschopnosť vlády, tvrdí český veterán Lumír Němec.

Bývalý tlmočník českej armády padol do rúk Talibanu
Na ilustračnej snímke davy na letisku v Kábule. Foto: ČTK/ABACA

Medzi tisícami ľudí, ktorí sa snažia utiecť na poslednú chvíľu z Kábulu, sú aj Afganci, ktorí spolupracovali so spojeneckými vojskami a boja sa o život. Tlmočník, ktorý zúfalo žiadal českú vládu o pomoc, už pravdepodobne padol do rúk Talibanu.

So spojeneckými vojskami spolupracovali tisíce ľudí, svojich spolupracovníkov malo aj Slovensko, ktoré ponúkne azyl desiatke z nich. Oznámil to v pondelok (16. 8.) predseda vlády Eduard Heger (OĽANO).

„Som tlmočník a vaša vláda ma nechala v Kábule a aj s rodinou asi prídeme o život,“ písal do českého časopisu Respekt Hashmatulláh Rahimí, ktorý prekladal pre českú armádu deväť rokov. Písal aj o tom, že má na chrbte terč a je otázkou času, kedy ho Talibovia zasiahnu. Veterán českej armády v Afganistane Lumír Němec hovorí, že muža už majú v rukách radikáli.

„Hovorili sme s jeho bratom, ktorý nám oznámil, že tlmočníka dnes ráno zatkli, zmlátili a odvliekli príslušníci Talibanu. Keby ho v nedeľu (15. 8.) dali na palubu boeingu aj s celou jeho rodinou, tak ten muž mohol byť v poriadku. My sme sa naňho vykašľali, teraz je v rukách Talibanu a myslím si, že o jeho osude už nemusíme pochybovať,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Lumír Němec.

Podľa Němca ide o zradu

Němec tiež hovorí o zrade voči niektorým afganským spolupracovníkom zo strany českej vlády a neschopnosti týmto ľuďom poskytnúť pomoc. „Za tých 20 rokov prišli do Európy tisíce žiadateľov o azyl z Afganistanu a tí ľudia, ktorí nám pomáhali a podporovali koaličných vojakov, tých sme tam nechali. Podľa mňa je to úplná zrada a totálna neschopnosť českej vlády.“

Hashmatulláh Rahimí mal podľa časopisu Respekt smolu. Prekladateľský kontrakt sa mu skončil v roku 2017. Vtedy česká vláda prerušila presun afganských spolupracovníkov do Česka. Český minister obrany Lubomír Metnar reagoval na twitteri včera podvečer. „Internet je plný príbehov afganských tlmočníkov. Chcel by som jasne vysvetliť, že so všetkými, ktorých sa program pomoci týka, sme v kontakte. Kto tvrdí, že nebol kontaktovaný, je tomu tak zrejme preto, že sa mu kontrakt skončil a program sa naňho nevzťahuje, alebo neprešiel bezpečnostným skríningom,“ uviedol Metnar.

Miestnych spolupracovníkov malo aj Slovensko

Previerky tlmočníkov sú podľa Respektu komplikované. V chaose totiž chýbajú informácie a komunikácia s americkou armádou a súkromnou firmou, ktorá ich robila, viazne. Dohromady čaká na telefonát podľa Němca ešte približne 40 až 50 ľudí, ktorí by sa chceli dostať do Česka.

Tlmočníkov aj ďalšiu pomocnú silu podľa bývalého veliteľa medzinárodného štábu, ktorý riadil operácie v rámci celého Afganistanu Pavla Macka, využívala v krajine aj slovenská armáda.

„Aby som vytvoril prostredie, ktorému by rozumeli vojaci, mal som v tíme veľa civilov, ženskú aktivistku či vysokoškolskú profesorku. Mne tam chodilo veľmi veľa ľudí, ktorí sa otvorene angažovali, teda boli známe ich tváre. Chodievali s nami cvičiť do Poľska či Spojených štátov, teraz však neviem, aký je status týchto ľudí,“ vysvetlil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Pavel Macko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet