Na hlavný obsah

Česká vláda zmenila názor, testy na koronavírus budú aj od septembra zadarmo

Pôvodne sa mali na začiatku mesiaca spoplatniť.

Česká vláda zmenila názor, testy na koronavírus budú aj od septembra zadarmo
Mladý muž s ochranným rúškom na tvári kráča po Karlovom moste v Prahe. Foto: TASR/AP

Testy na prítomnosť koronavírusu budú v Česku aj po 1. septembri hradené zo zdravotného poistenia. Po rokovaní vlády to uviedol český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, podľa ktorého je dôvodom tohto rozhodnutia zhoršujúca sa epidemiologická situácia v okolitých krajinách.

Ako pripomína spravodajský server iDnes.cz, vláda ČR minulý týždeň avizovala, že testy budú od 1. septembra z poistenia hradené len ľuďom do 18 rokov alebo tým, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu dať zaočkovať, prípadne očkovanie ešte nemajú dokončené.

„Situácia v okolitých štátoch sa zhoršuje. Pred mesiacom sa začala situácia zhoršovať v Španielsku, teraz sa zhoršuje aj u našich západných susedov, napríklad v Nemecku,“ vysvetlil zrušenie avizovanej zmeny Vojtěch, ktorého citoval server Novinky.cz.

České opozičné strany predtým opakovane vyzvali vládnu koalíciu, aby poisťovne aj naďalej hradili testy všetkým občanom, pripomína iDnes.

Respirátory naďalej bez dane

Obyvatelia ČR majú v súčasnosti hradené z verejného zdravotného poistenia mesačne dva testy na covid metódou PCR a štyri antigénne.

Vláda zároveň schválila predĺženie odpustenia dane DPH pre respirátory triedy FFP2 a vyššej, a to do konca októbra. Toto opatrenie vláda zaviedla na začiatku februára a pôvodne malo trvať dva mesiace.

Českí hygienici v nedeľu (22. 8.) vykonali viac ako 57 000 testov na koronavírus, pozitívnych bolo 107 z nich, čo je o 31 prípadov viac ako predchádzajúcu nedeľu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet