Na hlavný obsah

Český Senát schválil odškodnenie za výbuchy vo Vrběticiach

Zasiahnuté oblasti si rozdelia takmer 700 miliónov korún.

Český Senát schválil odškodnenie za výbuchy vo Vrběticiach
Na archívnej snímke horiaci muničný sklad za obcou Vrbětice v roku 2014. Foto: TASR

Obce v okolí Vrbětic v Zlínsku, ich obyvatelia i Zlínsky kraj by si mohli za následky výbuchov munície z roku 2014 rozdeliť celkové odškodnenie vo výške takmer 700 miliónov korún (cca 27,5 milióna eur). Zákon, ktorý s tým počíta, v stredu (18. 8.) schválil Senát.

Teraz ho dostane na podpis prezident Miloš Zeman, ktorý ho už skôr podporil. Podporila ho aj vláda. Za zákon v Senáte hlasovalo 58 zo 61 prítomných senátorov, proti nehlasoval žiadny z nich.

„Navrhované kompenzácie sú podľa môjho názoru najúčinnejším nástrojom, ako štát môže v krátkej dobe ľuďom aj ďalším subjektom efektívne pomôcť k zlepšeniu života zasiahnutých obcí,“ povedal za predkladateľa poslanec a niekdajší podpredseda Snemovne Petr Gazdík.

Pri výbuchu prvého zo skladov v októbri 2014 zomreli dvaja ľudia, druhý explodoval v decembri toho istého roku. Obe budovy si prenajímala ostravská firma Imex Group.

V čase explózií areál spravoval štátny podnik Vojenský technický ústav. České bezpečnostné zložky majú dôvodné podozrenie, že do ničivého výbuchu muničného areálu boli zapojení príslušníci ruskej tajnej služby, čo na jar vyvolalo diplomatickú roztržku s Ruskom.

Dlhotrvajúce následky

Zásah zložiek integrovaného záchranného systému trval skoro šesť rokov a odškodnenie by malo podľa autorov zmierniť zníženie kvality života, ktoré vznikalo rôznymi obmedzeniami.

„Úprava jednorazového odškodnenia dotknutých obcí a ich obyvateľov cestou prijatia zákona je jedinou možnosťou, ako v súčasnosti zabezpečiť možnosť rýchlej nápravy, pretože štandardné cesty náhrady škôd sú veľmi ťažké,“ píše sa v dôvodovej správe.

Zlínsky kraj by podľa návrhu dostal 59 miliónov korún (asi 2,3 milióna eur) a pätica obcí (Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipovou, Vlachovice a Slavičín) celkovo asi 309,5 milióna korún (cca 12,1 milióna eur). Sumy vychádzajú podľa zdôvodnenia z podielov kraja a týchto obcí na celoštátnych daňových výnosoch.

Zvyšok by sa mal rozdeliť medzi obyvateľov jednotlivých obcí. Odškodnenie nemá podliehať zdaneniu. Ľudia ale zároveň stratia nárok na prípadné ďalšie náhrady škody podľa iných právnych predpisov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet