Na hlavný obsah

Chanel ochraňuje svoj legendárny parfum. Ten oslavuje už storočnicu

Jeho hlavnou zložkou sú kvety jazmínu.

Francúzsky módny dom Chanel skupuje jazmínové polia. Chce tak zabezpečiť budúcnosť svojho ikonického parfumu číslo 5. Svetu ho luxusná značka predstavila pred 100 rokmi.

Ruže, kosatec, ylang-ylang, vanilka, ambra, santalový olej a ďalších 80 prísad. Hlavnou zložkou legendárnej vône Chanel číslo 5 sú ale kvety jazmínu.

Francúzsky módny dom v obave o budúcnosť svojej vlajkovej lode medzi parfumami prikúpil k vlastným 20 hektárom pri meste Grass na juhu krajiny ešte ďalších 10.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pestovanie a zber jazmínových kvetov neohrozila ani pandémia koronavírusu. Pozor na ochorenie si museli dať predovšetkým parfuméri.

„Bol to zvláštny rok, ale zberači pracujú vonku, takže riziko nákazy bolo veľmi malé. Ja som ale musel byť obozretný, pretože po prekonaní choroby niektorí ľudia stratia čuch, čo by bola pre mňa katastrofa,“ uviedol hlavný parfumér Chanelu Olivier Polge.

Jazmínové kvety vypestované na týchto poliach majú špecifickú vôňu. Biele kvety sa zbierajú ručne, aby sa nepoškodili. Presne tak ako pred 100 rokmi, keď slávna návrhárka Coco Chanel túto vôňu predstavila svetu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet