Na hlavný obsah

Chaos na kábulskom letisku si vyžiadal už 12 mŕtvych

Uviedli to NATO i Taliban.

Chaos na kábulskom letisku si vyžiadal už 12 mŕtvych
Na ilustračnej snímke ľudia zhromažďujúci sa na medzinárodnom letisku v Kábule. Foto: TASR/AP

Celkovo 12 ľudí od nedele (15. 8.) zomrelo na kábulskom letisku a v jeho okolí. Práve v nedeľu nad afganskou metropolou prevzalo kontrolu radikálne hnutie Taliban. S odvolaním sa na dnešné vyhlásenie zástupcov Talibanu i činiteľov NATO o počte obetí informovala agentúra Reuters.

Ľudia zomreli buď následkom strelných rán, alebo v tlačeniciach, vyhlásil veliteľ Talibanu, ktorý si želal zostať v anonymite Afgancov bez práva na vycestovanie, ktorí sa stále tiesnia na letisku v snahe dostať sa z krajiny, vyzval, aby išli domov.

„Nechceme nikomu na letisku ublížiť,“ dodal člen radikálneho hnutia.

Taliban je k davom nenásilný

Severoatlantická aliancia už skôr uviedla, že nemá správy o tom, že by bojovníci Talibánu použili proti davom pri letisku násilie.

Taliban ovládol afganskú metropolu po bleskovej ofenzíve v nedeľu, dôsledkom čoho na tamojšom medzinárodnom letisku vypukol. Zaplavili ho tisíce ľudí, ktorí sa zúfalo snažili dostať preč z krajiny. Z Kábulu odvtedy odletelo niekoľko desiatok evakuačných letov, ktoré celkovo odviezli tisíce diplomatov, humanitárnych pracovníkov i občanov Afganistanu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet