Na hlavný obsah

Cichanovská nechce, aby Lukašenko dostával peniaze od Medzinárodného menového fondu

Obáva sa zneužitia financií na represie voči Bielorusom.

Cichanovská nechce, aby Lukašenko dostával peniaze od Medzinárodného menového fondu
Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská. Foto: TASR/AP

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská požiadala Medzinárodný menový fond (MMF), aby mocenskému aparátu v Minsku zablokoval prístup k finančným prostriedkom dovtedy, kým sa v Bielorusku neuskutočnia nové slobodné prezidentské voľby.

„To je postoj všetkých demokratických síl v Bielorusku,“ cituje agentúra DPA v sobotu (21. 8.) z listu Cichanovskej adresovaného šéfke MMF Kristaline Georgievovej a ministerke financií Spojených štátov Janet Yellenovej, ktorý bol zverejnený na stránke tsikhanouskaya.org.

Európska únia a Spojené štáty uvalili na Minsk po vlaňajších prezidentských voľbách, ktoré považujú za zmanipulované, sankcie. Bieloruská vláda chce preto získať hotovosť vo výške jednej miliardy amerických dolárov od MMF formou Špeciálnych práv čerpania (SDR).

Cichanovská varuje pred zneužitím peňazí

Cichanovská argumentuje, že tieto finančné prostriedky určené pre občanov Bieloruska režim použije na represie voči nim. Ako príklady uviedla kruté zaobchádzanie s ľuďmi, zatýkanie z politických dôvodov či používanie koronavírusu ako biologickú zbraň vo väzniciach.

Opatrenia režimu prezidenta Alexandra Lukašenka podľa nej každým dňom zhoršujú už aj tak ťažkú ekonomickú situáciu v Bielorusku a nové transfery by mu nemali pomôcť získať čas na jeho udržanie sa pri moci.

Cichanovská, žijúca v exile v Litve, sa tiež poďakovala predsedovi zahraničného výboru Senátu USA Bobovi Menendezovi, ktorý v piatok (20.8.) napísal americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi list so žiadosťou, aby sa zasadil za zablokovanie peňazí MMF tým, že prestane uznávať legitimitu Lukašenkovej vlády.

Menendez pripomenul, že EÚ a USA sankciami vyvíjajú tlak na mocenský aparát v Bielorusku a uvoľnenie finančných prostriedkov MMF by bolo v rozpore s týmto úsilím.

Bielorusko sa doteraz mohlo spoliehať predovšetkým na finančnú pomoc Ruska. Jeho prezident Vladimir Putin opakovane uisťoval Lukašenka o svojej podpore.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet