Na hlavný obsah

Cimanovskú po prílete na Swechat sprevádzali policajné autá

Na viedenskom letisku čaká na let do Varšavy.

Cimanovskú po prílete na Swechat sprevádzali policajné autá
Čierna dodávka s policajným autom odváža bieloruskú olympioničku Kryscinu Cimanovskú po prílete z letiska Viedeň-Schwechat v stredu 4. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Lietadlo s bieloruskou atlétkou Kryscinou Cimanovkou, ktorá po konflikte s vedením výpravy opustila olympijské hry v Tokiu, pristálo vo Viedni.

Rakúske úrady uviedli, že sa na letisku vo Schwechate zdrží len krátko a v rovnaký deň bude pokračovať v ceste do Varšavy.

Atlétka, ktorá sa rozhodla nevrátiť sa do vlasti, požiadala v dejisku olympijských hier o poľské humanitárne vízum a je v starostlivosti poľských diplomatov.

Má strach a nevie, čo bude

Viedenské letisko oznámilo, že let z Tokia pristál v stredu (4. 8.) o 15.08 h SELČ. Pri lietadle ju čakala dodávka s dvomi policajnými autami. Na letisku boli desiatky novinárov. Na nadväzujúci let do poľskej metropoly čaká v osobitnom salóniku pre VIP klientelu, uviedla agentúra APA.

V tranzitnej zóne atlétku sprevádzali zástupcovia rakúskeho ministerstva zahraničia. Hovorca rezortu podľa agentúry DPA uviedol, že o jej bezpečnosť bude postarané.

„Je v bezpečí a za daných okolností v poriadku,“ povedal agentúre Reuters štátny tajomník ministerstva životného prostredia Magnus Brunner.

„Je unavená, ale dobre sme si pohovorili. Hovorí, že má strach z toho, čo teraz bude,“ dodal s tým, že 24-ročná športovkyňa bude pokračovať do Varšavy ešte v stredu. Podľa agentúr nie je zatiaľ jasné, či letom o 18.05 alebo 19.05 h.

Vízum udelili aj jej manželovi

Pôvodne sa predpokladalo, že Cimanovská poletí priamo do Varšavy, na poslednú chvíľu ale cieľ svojej cesty zmenila.

„Ako sme opakovane naznačovali, podrobnosti o jej lete nebudeme zverejňovať,“ povedal dnes agentúre Reuters námestník poľského ministerstva zahraničia Marcin Pridacz.

Podľa vedenia exilovej organizácie Bieloruský dom, ktorá sídli vo Varšave, v stredu do poľského hlavného mesta z Ukrajiny pricestuje manžel atlétky Arseň Zdanevič.

„Manžel pani Cimanovskej tiež dostal poľské humanitárne vízum,“ potvrdil pre AFP hovorca poľskej vlády Piotr Müller.

„Nie je to, žiaľ, prekvapením, že bieloruský režim sa nezastaví ani pred olympijskou myšlienkou. Našou najvyššou prioritou je, že Kryscina Cimanovská, ktorá práve pristála vo Viedni, je teraz v bezpečí,“ uviedol na twitteri rakúsky minister zahraničia Alexander Schallenberg.

V rozhovore s BBC športovkyňa povedala, že v jej prípade nejde o politický protest. „Milujem svoju krajinu a nezradila som ju,“ uviedla. „Ide o chyby, akých sa dopustili naši funkcionári na olympiáde,“ dodala.

Bielorusko tvrdí, že Cimanovská bola z národného tímu vyradená pre svoj psychický stav. Avšak ona sama vyhlásila, že žiadnymi psychickými problémami netrpí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet