Na hlavný obsah

Čína odmietla výzvu WHO, aby sprístupnila hrubé dáta o prvých prípadoch koronavírusu

Peking odkázal, že nepodporuje „politické“ snahy o vyšetrovanie.

Čína odmietla výzvu WHO, aby sprístupnila hrubé dáta o prvých prípadoch koronavírusu
Archívne foto - členovia medzinárodného tímu odborníkov WHO počas vyšetrovania vo Wu-chane. Foto: SITA/AP

Čína v piatok (13. 8.) odmietla výzvy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na opätovné vyšetrovanie pôvodu ochorenia COVID-19.

Peking podľa vyjadrenia svojho rezortu diplomacie podporuje „vedecké“, nie „politické“ snahy o zistenie, ako sa nový druh koronavírusu preniesol na človeka, informovala agentúra AFP.

„Sme proti politickému hľadaniu pôvodu a proti tomu, aby sa upustilo od spoločnej správy vydanej po januárovej návšteve expertného tímu WHO v čínskom Wu-chane,“ uviedol námestník čínskeho ministra zahraničných vecí Ma Čao-sü. „Podporujeme vedecké skúmanie pôvodu (koronavírusu),“ dodal.

WHO vo štvrtok (12. 8.) vyzvala Čínu, aby podporila poskytovanie primárnych, nespracovaných údajov o prvotných prípadoch nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

Organizácia zdôraznila, že na to, aby mohla postupovať vo vyšetrovaní úvah, že nový koronavírus sa rozšíril únikom z laboratória v Číne, potrebuje získať prístup ku všetkým relevantným dátam.

„Prístup k dátam je zásadne dôležitý, aby sme rozšírili naše chápanie vedy, a nemal by byť nijakým spôsobom spolitizovaný,“ zdôraznila WHO.

Únik z laboratória je nepravdepodobný

Organizácia uviedla, že na hľadaní pôvodu vírusu spolupracuje s mnohými krajinami vrátane Talianska, ktoré majú odobrané biologické vzorky z roku 2019, v ktorých bol potvrdený koronavírus.

Medzinárodný tím odborníkov, ktorý WHO začiatkom roka vyslala do čínskeho mesta Wu-chan, kde sa v decembri 2019 objavili prvé prípady covidu, vo svojej prvej správe o pôvode tohto vírusu uviedol, že sa na ľudí pravdepodobne preniesol z netopierov cez iné zviera.

Domnienku o úniku vírusu z čínskeho laboratória označili vedci za „mimoriadne nepravdepodobnú“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet