Na hlavný obsah

Čína odsúdila kanadského podnikateľa Spavora na 11 rokov za špionáž

Kanada považuje celú kauzu za zinscenovanú.

Čína odsúdila kanadského podnikateľa Spavora na 11 rokov za špionáž
Na videozábere sú fotografie kanadských občanov Michaela Kovriga (vľavo) a Michaela Spavora v priestoch kanadského veľvyslanectva v Pekingu v stredu 11. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Čínsky súd v stredu (11. 8.) usvedčil zo špionáže kanadského podnikateľa a konzultanta Michaela Spavora a odsúdil ho na 11 rokov väzenia, informovala agentúra AFP. Po ohlásení verdiktu vyzvali k prepusteniu podnikateľa popri Kanade aj Spojené štáty.

Súd v meste Tan-tung uviedol, že Spavor bol usvedčený zo „špionáže a nezákonného poskytovania štátnych tajomstiev“. Proces sa konal za zatvorenými dverami.

Kanada označuje celú kauzu za zinscenovanú a verdikt bezprostredne po vynesení odsúdila. Rodina Spavora trvá na jeho nevine.

„Odsudzujeme tento verdikt,“ povedal novinárom pred budovou súdu kanadský veľvyslanec v Číne Dominic Barton. „Je tu možnosť odvolať sa. O nej sa (Spavor) porozpráva so svojimi právnikmi,“ dodal.

Kanadský premiér Justin Trudeau už skôr označil uväznenie Spavora za svojvoľné, rozsudok tak podľa agentúry AFP ešte viac zhorší napäté vzťahy medzi Pekingom a Ottawou.

Zatknutý spolu s kanadským exdiplomatom

Spavora, ktorý je konzultantom so znalosťou problematiky Severnej Kórey, v Číne zatkli v decembri 2018. V rovnakom čase ako Spavora na základe podobných obvinení zadržali aj bývalý kanadský diplomat Michael Kovrig.

Kanada, ako aj ďalšie západné krajiny vnímali ich zatknutie ako odvetný krok Pekingu za zatknutie finančnej riaditeľky spoločnosti Huawei Technologies Meng Wan-čou v Kanade na základe zatykača vydaného americkými úradmi.

Spojené štáty voči čínskej manažérke vzniesli obvinenia z krádeže obchodných tajomstiev a porušenia sankcií voči Iránu.

Meng je momentálne v Kanade v domácom väzení. Kanadský súd by sa mal v najbližších týždňoch oboznámiť s konečnými argumentmi, pre ktoré by mala byť vydaná do USA.

Rozsudok nad Spavorom vyniesli iba deň po tom, ako čínsky súd potvrdil trest smrti pre Kanaďana Roberta Lloyda Schellenberga. V roku 2019 ho odsúdili za pašovanie drog.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet