Na hlavný obsah

Čína rázne odmieta snahy WHO vyšetrovať pôvod koronavírusu vo Wu-chane

Medzinárodnú komisiu by radšej chcela poslať do USA.

Čína rázne odmieta snahy WHO vyšetrovať pôvod koronavírusu vo Wu-chane
Muž nesie na chrbte dieťa okolo nemocnice v čínskom meste Wu-chan. Foto: TASR/AP

Ráznym nie reaguje Čína na výzvu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) opäť v krajine vyšetrovať pôvod koronavírusu. Peking pobúrila predovšetkým donedávna zavrhovaná, no teraz samotnou WHO propagovaná hypotéza, že infekcia unikla z laboratória.

Čína sa preto rozhodla prejsť do protiútoku a s pomocou masívnej mediálnej a diplomatickej kampane žiada, aby sa experti najskôr zamerali na iné krajiny na čele so Spojenými štátmi.

Snaha vyšetrovať vo Wu-chanskom laboratóriu sa Číne nepáči

Experti na celom svete boli donedávna takmer presvedčení, že koronavírus sa na človeka preniesol zo zvierat na trhu vo Wu-chane. Čoraz viac z nich však začína schvaľovať hypotézu, že infekcia mohla uniknúť aj z laboratória.

Čína rázne odmietla spolupracovať s medzinárodným tímom odborníkov pod záštitou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) práve preto, že počas druhej návštevy mesta chceli podrobnejšie preskúmať tamojší virologický inštitút.

Čínsky rezort diplomacie sa rozhodol reagovať výzvou na vyšetrovanie pôvodu vírusu aj v iných krajinách na čele so Spojenými štátmi americkými.

Peking upriamuje pozornosť na USA

„USA musia prestať politizovať pandémiu, Ak sa chcú javiť ako transparentné a zodpovedné, mali by v prvom rade umožniť expertom z WHO vstup do Fort Detrick,“ znie z Pekingu.

Fort Detrick je vojenské laboratórium neďaleko Washingtonu, kde v minulosti vyvíjali biologické zbrane a skladujú tam vzorky tých najnebezpečnejších vírusov na svete a Čína pretláča Spojenými štátmi zavrhovanú tézu, že koronavírus mohol uniknúť práve odtiaľ.

Opiera sa o skutočnosť, že americkí regulátori laboratórium pred dvomi rokmi dočasne zatvorili z bezpečnostných dôvodov. Petíciu za preskúmanie Fort Detrick adresovanú WHO podpísalo na internete už 25 miliónov Číňanov.

Informačná vojna a šírenie neoverených teórií

Filip Šebok z českej Asociácie pre medzinárodné otázky tvrdí, že cieľom Pekingu je presvedčiť o svojej pravde najmä domáce publikum, čo sa mu aj darí.

Ide tiež o geopolitickú informačnú vojnu. „Súčasť globálneho propagandistického súperenia, kde sa Čína vidí, že stojí proti Spojeným štátom. Problém je, že na jednej strane tvrdia, že Spojené štáty šíria konšpiračné teórie, že sa tá otázka politizuje, že sa Čína stigmatizuje. Na druhej strane šíria neoverené teórie o tom, že vírus mohol uniknúť zo Spojených štátov,“ povedal Šebok pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Kritike, dokonca z vlastných radov, čelí aj WHO. Niektorým jej členom sa nepáči, že šéf organizácie Tedros Ghebreyesus na Peking príliš tlačí, aby sa ukázal ako schopný funkcionár a na budúci rok si zabezpečil svoje znovuzvolenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet