Na hlavný obsah

Čínsky súd potvrdil trest smrti pre Kanaďana za pašovanie drog

Kanadský veľvyslanec v Číne rozhodnutie odsúdil.

Čínsky súd potvrdil trest smrti pre Kanaďana za pašovanie drog
Na archívnej snímke z 14. januára 2019 videosnímka Kanaďana Roberta Lloyda Schellenberga počas súdu v čínskej provincii Liao-ning. Foto: TASR/AP

Čínsky ľudový súd v utorok (10. 8.) zamietol odvolanie Kanaďanovi Robertovi Lloydovi Schellenbergovi, ktorého v roku 2019 v Číne odsúdili za pašovanie drog na trest smrti. Informovala o tom agentúra AP.

Kanadský veľvyslanec v Číne Dominic Barton rozhodnutie súdu odsúdil a vyzval na zmiernenie trestu.

Schellenberga zadržali v roku 2014 a v roku 2015 obvinili, že spolu s ďalšími členmi pašeráckeho gangu plánoval poslať z Číny do Austrálie viac ako 220 kilogramov metamfetamínu skrytého v pneumatikách.

Súd ho v novembri 2018 potrestal 15 rokmi väzenia, v nasledujúcom roku dal však odvolací súd za pravdu sťažnosti prokuratúry na to, že uložený trest je príliš mierny, a nariadil nový proces, v ktorom padol absolútny trest.

Definitívne rozhodne najvyšší súd

Vyšší ľudový súd v provincii Liao-ning Schellenbergovo odvolanie odmietol a vo vyhlásení uviedol, že je trest primeraný a postup nižšieho súdu bol v súlade s právom.

Prípad teraz preskúma čínsky najvyšší súd, ako to v prípade trestu smrti vyžadujú čínske zákony, píše AP.

Čínsky súd by mal podľa kanadského zdroja oboznámeného s prípadom tento týždeň, podľa agentúry Reuters zrejme už v stredu (11. 8.), oznámiť aj verdikt v kauze Schellenbergovho krajana, podnikateľa Michaela Spavora.

Toho Peking drží vo väzbe pre podozrenie z aktivít ohrozujúcich národnú bezpečnosť. Spoločne s ním čaká na rozsudok aj bývalý kanadský diplomat Michael Konvrig, obvinený z rovnakého zločinu.

Reakcia na proces so šéfkou Huawei?

Konvriga a Spavora zadržali krátko po tom, ako Kanada na žiadosť americkej justície zatkla finančnú riaditeľku firmy Huawei Technologies Meng Wan-čou. Vzťahy medzi oboma krajinami sú odvtedy na bode mrazu.

Meng je momentálne v Kanade v domácom väzení. Kanadský súd by sa mal v najbližších týždňoch oboznámiť s konečnými argumentmi, pre ktoré by mala byť vydaná do USA, kde ju obviňujú z porušenia sankcií uvalených na Irán.

„Nemyslím si, že je to náhoda, že sa (tri procesy) odohrávajú v rovnakom momente, zatiaľ čo sa veci dejú vo Vancouveri,“ uviedol veľvyslanec Barton s odvolaním sa na proces so šéfkou Huawei.

Vyjadril tiež obavy svojej krajiny nad svojvôľou, s ktorou Čína prideľuje trest smrti.

Barton v utorok alebo v stredu odcestuje do mesta Tan-tung na severovýchode Číny, aby sa stretol so Spavorom. Rovnako uviedol, že verdikt nad podnikateľom môže čínsky súd vyniesť v stredu. O rozhodnutí v Kovrigovom prípade detaily nemá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet