Na hlavný obsah

Členov tímu Očistec zrejme sledujú. Pracujú pod obrovským tlakom, tvrdí Kovařík

Stojí si za rozhodnutím prerušiť zásah inšpekcie.

Členov tímu Očistec zrejme sledujú. Pracujú pod obrovským tlakom, tvrdí Kovařík
Ilustračná snímka - policajti Národnej kriminálnej agentúry. Foto: SITA/Polícia SR

Tím Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorý vyšetruje kauzu Očistec, pracuje pod „takým tlakom, s ktorým sme sa pri organizovanom zločine nestretli“. Povedal to v stredu (11. 8.) prezident Policajného zboru SR Peter Kovařík.

Vyšetrovací tím má podozrenie, že je sledovaný. „Malo sa za nimi ťahať niekoľko áut. Trikrát sa povolili kolesá na jednom služobnom aute,“ spresnil. Pri vyšetrovaní podľa neho cítiť aj tlak politikov. „Médiá a politickí komentátori obviňujú členov, že ovplyvňujú svedkov. Tieto informácie sa majú preveriť zákonným spôsobom,“ uviedol.

O zásahu inšpekcie nemal dosť informácií

Šéf polície tiež odmietol, že by porušil zákon, keď rozhodol o prerušení zásahu špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) zo Sobraniec. Pripomenul, že keď sa od riaditeľa ÚIS dozvedel, že zásah je zákonný, umožnil jeho dokončenie.

Vyšetrovateľka Diana Santusová tiež podľa neho odmietala poskytnúť informácie nadriadeným o tom, čo sa deje. Zásahová jednotka konala poza môj chrbát, to sa mi ešte nestalo. Porušené boli interné predpisy aj zákon. Mám informáciu, že Santusová oklamala svojho nadriadeného, mala to odsúhlasené od nekompetentnej osoby a keby postupovala tak, ako mala, tak tu teraz nie sme,“ povedal policajný prezident.

Pozrite si viac v reportáži RTVS, ktorú pripravil Vladimír Amrich:

Zdôraznil, že o zásahu musel rozhodnúť rýchlo a musel si preveriť jeho zákonnosť. „Nemohol som nechať zásahovú jednotku konať. Ak by došlo napríklad k streľbe, bol by som braný na zodpovednosť ja. Dal som preto pokyn, aby sa zásah prerušil, kým sa nedozvieme, čo sa tam deje,“ vysvetlil.

Zároveň vydal pokyn, aby zásahová jednotka naďalej strážila zadržanú osobu a aby zostali pred objektami až do chvíle ďalšieho postupu.

ÚIS zasahovala proti Csabovi Dömötörovi, Petrovi Petrovovi a Matejovi Zemanovi. Zadržala iba Dömötöra. Po zvyšných dvoch je vyhlásené pátranie.

Kovařík sa až dodatočne dozvedel, že v čase, keď vyšetrovateľka Santusová požiadala o presun svojej jednotky, bolo v protismere videné auto podozrivej osoby. Dodal, že bolo v jej kompetencii, keďže to boli jej špeciálne jednotky, aby sledovali vozidlo a v prípade potreby zasiahli.

Dömötörovi uložil súd 4. augusta 32-mesačné väzenie s päťročnou podmienkou za krivú výpoveď a krivú prísahu v pozemkovej kauze, v ktorej figuruje Ľudovít Makó. Jeho výpoveď mala dopomôcť v obvineniu Makóa.

Z krivého svedectva sú obvinení aj Petrov a Zeman.

Santusová napísala Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť list, ktorý na svojom facebookovom profile uverejnil poslanec NR SR Peter Pčolinský (Sme rodina).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko