Na hlavný obsah

Čo budú v prevádzkach kontrolovať a vrátia sa ešte hodiny pre seniorov?

Hygienici vydali vyhlášku pre prevádzky.

Čo budú v prevádzkach kontrolovať a vrátia sa ešte hodiny pre seniorov?
Na snímke čašník s ochranným rúškom ide obslúžiť zákazníkov na terase podniku. Foto: TASR/AP

Každý prevádzkovateľ bude musieť od pondelka 16. augusta jasne označiť, ktorý z troch režimov si vybral a ten aj dodržiavať. V prípade, že bude kontrolovať, či sú jeho zákazníci zaočkovaní, testovaní alebo prekonali ochorenie COVID-19, bude môcť nahliadnuť do ich dokumentov. Umožňuje mu to nová vyhláška, ktorú vydal Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Nové vyhlášky ÚVZ sa upravili tak, aby boli v súlade s aktuálnym covidovým automatom, ktorý v utorok (10. 8.) prijala vláda.

Zdroj: ÚVZ SR

„Prevádzkovatelia a organizátori hromadných podujatí si sami určia, ktorým osobám umožnia vstup do prevádzky,“ uvádza ÚVZ. Vyberať si budú z troch režimov, ktoré vláda definovala v novom covidovom automate. To, ktorý z nich si vybrali, nemusia nikomu nahlásiť. Musia o tom ale dôsledne informovať svojich zákazníkov či účastníkov podujatí.

Striedanie režimov či dva režimy naraz

Režimy môžu v prevádzke trvať ľubovoľne dlho a jednotlivé prevádzky ich môžu aj striedať. „Dôležité je, aby dôsledne dodržiavali podmienky pre daný režim, napríklad aby sa v čase určenom pre plne zaočkovaných v prevádzke nenachádzali nezaočkované osoby,“ spresnili hygienici.

Vyhláška dokonca umožňuje jednej prevádzke uplatniť dva režimy naraz vtedy, keď „sa priestory prevádzky stavebne delia na rozdielne priestory, ktoré majú charakter samostatných prevádzok“. Iný režim tak môže byť napríklad na terase a iný v interiéri.

Čo môžu prevádzky kontrolovať?

Zákazníci či účastníci podujatí sa v prípade režimu OTP musia preukázať potvrdením o očkovaní, potvrdením o prekonaní covidu alebo negatívnym výsledkom testu na COVID-19.

Tieto potvrdenia môžu mať v papierovej alebo elektronickej podobe a nahradiť ich môžu aj európskym digitálnym COVID preukazom. „Kým nebude dostupná slovenská aplikácia, môžu si tiež stiahnuť a používať verejne dostupné aplikácie členských štátov, ktoré dokážu „čítať“ Digitálne COVID preukazy EÚ,“ odkazuje prevádzkovateľom ÚVZ. Každý z týchto dokladov musí byť jasne stotožniteľný s osobou, ktorá sa ním preukazuje.

Prevádzkovatelia a organizátori podujatí majú vďaka novej vyhláške právo tieto doklady od návštevníkov žiadať, rovnako aj právo do týchto dokumentov nahliadnuť.

Režimy platia len pre zákazníkov

Zamestnanci prevádzok sa spomínanými tromi režimami nemusia riadiť. Musia ale dodržiavať protipandemické opatrenia stanovené vo vyhláškach, ako je prekrytie dýchacích ciest či dezinfekcia dotykových plôch.

Môže sa stať, že sa vrátia hodiny pre seniorov

V prípade, že by sa situácia v niektorom zo slovenských okresov zhoršila a dostal by sa do druhého alebo tretieho stupňa ohrozenia (bordová alebo čierna farba), prevádzky by museli opäť zaviesť takzvané hodiny pre seniorov.

V čase medzi 9.00 h a 11.00 h by tak v obchodoch mohli nakupovať len zákazníci nad 65 rokov a ťažko zdravotne postihnuté osoby so svojím sprievodom.

V prípade čiernej fázy môže tiež opäť platiť to, že niektoré prevádzky budú úplne zatvorené, a to v prípade, že by sa ich prevádzkovatelia rozhodli pre režim základ. Bez akýchkoľvek kontrol budú môcť byť v čiernych okresoch otvorené iba základné obchody a služby, ako potraviny, lekárne, drogérie či čerpacie stanice.

Od pondelka 16. augusta, kedy začínajú nové pravidlá platiť, budú slovenské okresy rozdelené len na zelené a oranžové. Vo všetkých okresoch tak budú platiť pomerne mierne opatrenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko