Na hlavný obsah

Covidový automat mal byť pôvodne prísnejší, zmiernili ho politici

Odborníci navrhovali prísnejšie opatrenia.

Covidový automat mal byť pôvodne prísnejší, zmiernili ho politici
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Foto: TASR

Covidový automat mal byť pôvodne prísnejší. Verziu, ktorú navrhovalo konzílium odborníkov, zmiernili politici.

Napríklad bohoslužby sa môžu slúžiť pre nezaočkovaných a netestovaných aj v okrese, ktorý bude v najhoršom, a teda čiernom stupni, zatiaľ čo podujatia, svadby či oslavy budú v najprísnejšom režime úplne zakázané. Niektorých koaličných partnerov táto zmena prekvapila.

Jedna vec je odborný pohľad epidemiológov, druhá konečné rozhodnutie politikov. Konzílium navrhovalo prísnejšie opatrenia v covidovom automate, no vláda ich schválila v miernejšom režime. S požiadavkami uspela SaS.

„Aby sa obchody a služby po 21.00 h nezatvárali v tých horších pásmach. Pretože ak chceme niekam pustiť začokovaných a otestovaných, nemáme dôvod zatvárať. Takisto čo sa nám podarilo, je zverejňovanie štatistík hospitalizovaných a úmrtí v rozdelení očkovaní a neočkovaní,“ uviedla poslankyňa za SaS Jana Bittó Cigániková.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Covidový automat nakoniec podporilo aj hnutie Sme rodina, teda najväčší kritici delenia ľudí na očkovaných a neočkovaných.

Súčasné znenie podľa nich diskriminačné nie je, keďže majiteľ si sám môže vybrať režim, v akom bude fungovať. Výraznejšie výhrady nemala ani najmenšia koaličná strana Za ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko