Na hlavný obsah

Delta tvorí v Česku 80 až 90 % prípadov. Krajina skloňuje variant delta plus

Bol potvrdený u jedného pacienta.

Delta tvorí v Česku 80 až 90 % prípadov. Krajina skloňuje variant delta plus
Na snímke žena s ochranným rúškom prechádza po poloprázdnom Karlovom moste v Prahe v Českej republike. Foto: TASR /AP

Nákazlivejší variant delta už tvorí v Českej republike väčšinu prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2.

V krajine okrem toho evidujú aj podozrenie na výskyt prípadov variantu delta plus, ktorý doteraz v ČR potvrdili u jedného pacienta. V pondelok (2. 8.) o tom informoval český Štátny zdravotný ústav (SZÚ).

Za posledné dva týždne bolo v Česku vyšetrených 2 186 pozitívnych vzoriek, pri ktorých bola určená aj príslušnosť k vírusovému variantu.

Ukázalo sa, že variant delta tvoril 80 až 90 % všetkých vzoriek.Variant alfa, ktorý v Česku donedávna dominoval, tvoril asi 12 % prípadov.

„Na mieste je nepodceňovať prevenciu a dodržiavať všetky hygienické opatrenia. Každý z nás môže pomôcť zodpovedným prístupom obmedziť šírenie COVID-19 v Českej republike, a to napríklad aj tým, že sa nechá zaočkovať,“ uviedla riaditeľka SZÚ Barbora Macková.

O delte plus nie je dostatok dát

Okrem toho české laboratóriá zaznamenali aj 20 vzoriek, ktoré môžu zodpovedať variantu delta plus. Vzorky však budú ďalej preskúmavané a zatiaľ nemožno s istotu určiť, či ide práve o tento variant.

Podľa SZÚ klinická prax zatiaľ neposkytuje dostatočné dáta o tom, ako sa správanie variantu delta plus líši od pôvodného variantu delta.

SZÚ uvádza, že variant delta je podľa Anglického úradu verejného zdravotníctva približne o 60 % nákazlivejší než variant alfa, ktorý je v Česku na ústupe. Kým ešte v júni v ČR dominoval variant alfa, prvýkrát zaznamenaný v Spojenom kráľovstve, v júli začal byť dominantnejší práve nákazlivejší variant delta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet