Na hlavný obsah

Deti zaočkovaných sa môžu z dovolenky vrátiť s vírusom, do karantény ale nemusia

Nezaočkované deti tak môžu nechcene šíriť infekciu.

Ani návrat zaočkovaných z dovolenky nemusí dopadnúť podľa predstáv. Vírus nemusia preniesť zaočkovaní dospelí, ale deti. Počas prázdnin sú často v opatere starých rodičov, ktorých môžu infikovať bez toho, aby o tom vedeli.

Dovolenkové voľno si nečakane predĺžila aj rodina z Trenčína. Po prílete zo zahraničia opatrovali dieťa starí rodičia. Nádchu a bolesť hrdla, ktoré dieťa pociťovalo, pripisovali klimatizácii. Ukázalo sa, že príčinou je koronavírus. Napokon sa ním infikovali aj starí rodičia.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

„Podobných prípadov máme viacej, že sa zaočkovaní rodičia vrátia z dovolenky spolu s dieťaťom. Dieťa nie je zaočkované a po návrate z dovolenky dajú dieťa do predškolského zariadenia, k starým rodičom alebo známym, pretože sa oň potrebujú postarať,“ skonštatovala regionálna hygienička z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne.

Ak sú obaja rodičia zaočkovaní, ich deti do 12 rokov, nemusia ísť podľa aktuálne platnej vyhlášky po príchode zo zahraničia do karantény. Rovnako sa nemusia ani testovať. Hygienička radí, že by tak predsa len urobiť mali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko