Na hlavný obsah

Dezinformácie sa šíria extrémne rýchlo, v boji proti nim pomáha aj slovenská IT firma

Online platforma neodstraňuje takýto obsah dostatočne.

Európska komisia (EK) pripravuje nový kódex postupov proti dezinformáciám v online priestore. Do prieskumu, ktorý tomu predchádzal, sa zapojilo aj Slovensko spolu s ďalšími 10 krajinami.

Výsledky prieskumu na najsilnejšej sociálnej sieti viedli k záveru, že dezinformácie sa šíria štyrikrát rýchlejšie ako pravdivé informácie – a výrazne ovplyvňujú postoje ľudí v spoločnosti. Online platforma takýto obsah na Slovensku dostatočne neodstraňuje.

Podľa prieskumu, ktorý iniciovala EK, zo 43 sledovaných stránok s dezinformačným obsahom zablokovala sociálna sieť počas februára iba jednu. Následne vznikla nová s podobným názvom. Boj s dezinformáciami sa tak zdá byť ako boj s veternými mlynmi.

„Za mesiac február sme detekovali až 200 príspevkov, ktoré spĺňali kritéria dezinformácií. Práve tieto informácie neboli odstránené počas doby trvania výskumu, a to ukazuje, že moderovanie obsahu na tejto sieti je nedostatočné,“ povedal Tomáš Kriššák z Gerulata Technologies.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Slovenská IT firma, ktorá prieskum realizovala, dala dokopy monitorovací nástroj, ktorý je schopný zachytávať šíriace sa témy v informačnom prostredí. Využíva na to umelú inteligenciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko