Na hlavný obsah

Discovery pohrozilo poľskej vláde žalobou v súvislosti so sporným mediálnym zákonom

Bude o ňom rozhodovať ešte Senát.

Discovery pohrozilo poľskej vláde žalobou v súvislosti so sporným mediálnym zákonom
Na snímke ľudia protestujú pred parlamentom v súvislosti s prijatím kontroverzného mediálneho zákona. Foto: TASR/AP

Americká spoločnosť Discovery, ktorá vlastní poľskú súkromnú televíziu TVN24, pohrozila Varšave právnymi krokmi v súvislosti s kontroverzným mediálnym zákonom, podľa ktorého môžu vysielaciu licenciu získať iba subjekty so sídlom v krajinách Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS). Informovala o tom v piatok (13. 8.) agentúra AFP.

Discovery „oficiálne upovedomila poľskú vládu o tom, že podnikne právne kroky na základe bilaterálnej investičnej dohody medzi Spojenými štátmi a Poľskom“, uviedla firma vo štvrtkovom (12. 8.) vyhlásení.

Dolná komora poľského parlamentu schválila novelu zákona o médiách v stredu (11. 8.). Ak sporný zákon podpíše prezident Andrzej Duda po tom, čo ho v nasledujúcich týždňoch schváli aj horná komora parlamentu, bude musieť Discovery predať svoj rozhodujúci podiel v televízii TVN24, ktorá sa dlhodobo stavia kriticky k vláde.

Kritici vlády sa obávajú, že stanicu by následne odkúpila štátna firma, čo by malo za následok koniec nezávislého spravodajstva.

Sloboda médií v ohrození?

„Táto legislatíva je najnovším útokom na nezávislé médiá a slobodu tlače a cieli priamo na TVN, ktorú Discovery vlastní,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení. Dodala, že Varšava porušila viacero záväzkov vyplývajúcich zo zmluvy z roku 1990 vrátane „spravodlivého a nestranného zaobchádzania“ a „nespôsobovania škôd svojvoľnými a diskriminačnými opatreniami“.

Plány Poľska ostro kritizovali Brusel i Washington. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyjadril „hlboké znepokojenie“ a upozornil, že tento zákon „ohrozuje slobodu tlače a mohol by podkopať silné investičné prostredie v Poľsku“. Mnoho ľudí vyšlo na protest do ulíc niekoľkých poľských miest.

Nacionalisticko-konzervatívna vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS) tvrdí, že zmenami chce zabrániť tomu, aby mali zahraničné mocnosti neprimeraný vplyv v Poľsku. Opozícia však tvrdí, že ide o útok na TVN24.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet