Na hlavný obsah

Doležal odobril nenávratný príspevok, na východe pribudnú nové vlaky za 76 miliónov

Minister podpísal zmluvu so ZSSK.

Doležal odobril nenávratný príspevok, na východe pribudnú nové vlaky za 76 miliónov
Zľava minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) a generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Roman Koreň po podpise zmluvy. Foto: TASR

Na regionálnych vlakových tratiach v Košickom a Prešovskom kraji pribudnú nové elektrické súpravy.

Minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) v piatok (13. 8.) na Hlavnej železničnej stanici v Bratislave podpísal so zástupcami Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) zmluvu o nenávratnom príspevku v hodnote 74,3 milióna eur na nákup celkovo deviatich nových elektrických jednotiek.

„Nie je pravda, že na východ Slovenska neprihliadame, alebo že je mimo záujmu ministerstva dopravy. Práve naopak, deväť kusov smeruje práve tam a môžem naznačiť, že na budúci týždeň podpisujeme nové trolejbusy pre dopravný podnik v Prešove,“ vyhlásil Doležal.

Je podľa neho mimoriadne dôležité, aby sa železnica ako najekologickejšia forma dopravy stala voľbou číslo jeden pre cestujúcich. Vďaka eurofondom sa dostanú moderné vlaky do regiónov naprieč Slovenskom, a to vrátane východu.

„Priorita čerpať európske zdroje je u nás úplne jasná a jednoznačná, budeme v nej pokračovať,“ dodal minister.

Na snímke nová elektrická jednotka na vlakovej stanici v Bratislave.
Na snímke nová elektrická jednotka, ktorá bude premávať na regionálnych tratiach v Košickom a Prešovskom kraji.Foto: TASR
Foto: TASR

Spresnil, že pre regionálnu a medziregionálnu dopravu Košického a Prešovského kraja je okrem deviatich nových súprav určených aj ďalších 52 zmodernizovaných aj nových vozňov.

ZSSK sa na investícii spolupodieľa sumou 1,9 milióna eur. Výška celkovej investície do nových súprav tak predstavuje 76,3 milióna eur.

Deväť nových ucelených vlakov bude nasadených na trate Košice – Lipany – Plaveč, Košice – Michaľany – Trebišov a Košice – Michaľany – Čierna nad Tisou. Dodávateľom jednotiek je český výrobca Škoda Transportation.

Všetkých deväť jednotiek bude dodaných najneskôr do konca roka 2023. „To je ten posledný termín, keď môžeme čerpať z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra,“ ozrejmil šéf rezortu dopravy.

Predseda predstavenstva ZSSK Roman Koreň podotkol, že železničná spoločnosť neobstarala len dodanie deviatich kusov elektrických jednotiek v rámci tohto verejného obstarávania, ale je tam možnosť uplatnenia opcie na ďalších jedenásť kusov, na ktoré bude ZSSK hľadať ďalšie zdroje.

„Či už z nového programového obdobia, z plánu obnovy alebo z iných zdrojov. Čiže máme možnosť na východné Slovensko dodať viac ako týchto deväť kusov elektrických jednotiek,“ dodal s tým, že v prípade ďalších jedenástich kusov ide o sumu zhruba 85 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika