Na hlavný obsah

Domovy sociálnych služieb zápasia s nedostatkom voľných miest i kvalifikovaného personálu

Upozornila na to prezidentka.

Domovy sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov sa naďalej pasujú s nedostatkom voľných miest i kvalifikovaného personálu. Upozornila na to prezidentka Zuzana Čaputová počas návštevy jedného zo zariadení v bratislavskej Rači.

Podľa hlavy štátu by mohlo rozhodnutie o väčšej podpore pre tento sektor padnúť v nadchádzajúcich mesiacoch. Minister sociálnych vecí hovorí, že prioritná je teraz príprava zariadení na tretiu vlnu pandémie.

„Tá práca musí byť aj dostatočne finančne ohodnotená. Hovoríme o horizonte dúfam najbližších mesiacov, kedy padne naozaj zásadné rozhodnutie a pristúpime k tomuto kroku. Pravidelne o tom hovorím s práce, sociálnych vecí a rodiny, aj so štátnou tajomníčkou. Vieme, že ten koncept je pripravený, zatiaľ sa odkladá, pretože áno, je s tým spojená aj obrovská investícia,“ uviedla prezidentka.

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) hovorí, že v lete boli prvoradé prípravy na jesennú tretiu vlnu pandémie.

„Jesenná vlna pandémie by mala začať kulminovať niekedy v polke septembra. Také máme odhady, tak sme na to pripravení. A preto už v súčasnej dobe distribuujeme ochranné pomôcky po celom Slovensku do všetkých zariadení, aby boli dostatočne zásobené plus upravujeme tie metodické usmernenia, manuály, aby vedeli všetci zriaďovatelia, zamestnanci, ako postupovať,“ ozrejmil Krajniak.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko