Na hlavný obsah

Dovolenka v Grécku. Čo je potrebné pri vstupe do krajiny?

Čo vyžaduje Grécko od turistov a aké opatrenia sú v krajine v platnosti?

Dovolenka v Grécku. Čo je potrebné pri vstupe do krajiny?
Na snímke grécky ostrov Santorini. Foto: TASR/AP

Medzi obľúbené dovolenkové destinácie slovenských turistov každoročne patrí aj Grécko. Aké opatrenia a povinnosti treba mať na pamäti pred vycestovaním a počas pobytu?

Pozornosť treba venovať aj podmienkam pri návrate zo zahraničia na Slovensko.

Elektronický formulár pred cestou do Grécka

S dostatočným časovým predstihom, najneskôr však 24 hodín pred cestou do Grécka, je potrebné vyplniť elektronický formulár, ktorý krajina vyžaduje od všetkých cestujúcich. Po jeho odoslaní príde pred cestou na uvedenú e-mailovú adresu osobný QR kód, ktorý je potrebné mať pri príchode do Grécka v tlačenej alebo elektronickej podobe.

Veľvyslanectvo SR v Aténach upozorňuje, že online formulár musí byť vyplnený dôsledne, s aktuálnymi a správnymi údajmi. V prípade nekorektných informácií môžu letecké spoločnosti odoprieť cestujúcemu nástup do lietadla.

Test, očkovanie alebo prekonaný covid

Pri vstupe do Grécka sa musí každá osoba staršia ako 12 rokov na požiadanie preukázať jedným z nasledujúcich dokladov:

Kto musí v Grécku absolvovať karanténu?

Cestujúci zo Slovenska nemusia po vstupe do Grécka absolvovať karanténu. Každý návštevník Grécka ale môže byť pri príchode do krajiny podrobený antigénovému testu na COVID-19. Ak je cestujúci pri tejto zdravotnej kontrole pozitívne testovaný, nariadia mu, ako aj jeho sprievodu povinnú izoláciu.

Pozitívny cestujúci a jeho sprievod je následne prepravený do karanténneho hotela, kde podstúpia PCR testy na potvrdenie diagnózy. Výdavky na ubytovanie v karanténnych hoteloch hradí grécky štát.

Návštevníci, ktorým bolo pri príchode do Grécka diagnostikované ochorenie COVID-19, sa môžu izolovať aj vo svojom rezervovanom hoteli, ale iba v prípade, že hotel je štvorhviezdičkový alebo päťhviezdičkový a poskytuje služby karanténnych izieb v súlade s nariadeniami orgánov civilnej ochrany.

V prípade pozitívneho antigénového výsledku testu na vstupe do Grécka pri cestnej doprave, môžu cestujúcemu odoprieť vstup do krajiny.

Cestovanie v rámci krajiny

Zákaz cestovania medzi gréckymi regiónmi bol zrušený, pohyb po krajine je možný s istými obmedzeniami.

V osobných vozidlách s kapacitou do 7 miest môžu cestovať 3 osoby plus vodič. V deväťmiestnom vozidle sa môže prepravovať 7 osôb plus vodič. Tento limit je možné prekročiť, len ak sa vo vozidle nachádzajú rodičia s deťmi alebo telesne postihnutá osoba závislá na pomoci ďalšieho dospelého.

Vnútroštátna letecká či námorná doprava na grécke ostrovy je možná, ak cestujúci (týka sa osôb nad 12 rokov) preukáže niektorým z dokumentov, ktoré sa vyžadujú aj pri vstupe do krajiny:

  • osvedčenie o úplnom zaočkovaní (v ktorom sa uvádza, že od úplného očkovania vakcínou proti COVID-19 uplynulo 14 dní),
  • negatívny výsledok testu PCR vykonaný pred menej ako 72 hodinami,
  • negatívny antigénový test vykonaný najviac 48 hodín pred cestou,
  • potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19 vystavené nie skôr ako 30 dní po pozitívnom výsledku testu s platnosťou 180 dní od dátumu testovania.

Opatrenia platné v Grécku

Počas pobytu v Grécku sú turisti povinní rešpektovať všetky opatrenia platné pre domácich obyvateľov.

Nosenie rúška je povinné vo vnútorných priestoroch a v MHD na celom území krajiny. Pri nerešpektovaní hrozí pokuta až do výšky 300 eur. Návšteva kostolov a bohoslužieb je povolená s povinnosťou nosenia respirátora alebo zdvojeného rúška. Vnútorné priestory reštaurácií a barov môžu využívať iba zaočkované osoby a osoby po prekonaní COVID-19, po predložení potvrdenia. Na predstavenia, koncerty, do zábavných centier a kín je rovnako povolený vstup len zaočkovaným osobám.

Od piatka (6. 8.) Grécko sprísnilo pravidlá na obľúbenom ostrove Zakynthos a v meste Chania na Kréte. Najmenej na jeden týždeň na oboch miestach platí zákaz nočného vychádzania. Zakázané sú verejné aj súkromné zhromaždenia viac ako 20 ľudí či hudobná produkcia v reštauráciách, baroch a kaviarňach. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet