Na hlavný obsah

Dušan Kováčik zostáva vo väzbe

Špecializovaný trestný súd nevyhovel jeho žiadosti o prepustenie.

Dušan Kováčik zostáva vo väzbe
Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Foto: TASR

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zostáva vo väzbe. Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) opätovne nevyhovela jeho žiadosti o prepustenie. Rovnako nepristúpila k náhrade väzby. Hlavné pojednávanie bude pokračovať 3. septembra, súd by mal predvolať svedka takáčovca Mateja Zemana. Tiež by sa mali vykonať ďalšie dôkazy.

Kováčik voči nevyhoveniu žiadosti podal sťažnosť, takže definitívne rozhodne Najvyšší súd.

Súd neprijal písomný sľub Kováčika ani peňažnú záruku. Takisto nenahradil jeho väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka.

Kováčik v žiadosti poukázal na nové okolnosti, okrem iného na krivú výpoveď Csabu Dömötöra. Má podozrenie, že výpovede svedkov v jeho konaní mohli byť manipulované. „Skutočnosti, ktoré vyplynuli z ich trestného stíhania na Úrade inšpekčnej služby, súdu neboli známe a ani obžalovaný ich neuvádza,“ spresnila sudkyňa s tým, že odkazy na internetové články nemajú povahu dôkazu a súd sa nimi nemôže zaoberať.

Súd sa obáva, že by Kováčik mohol vzhľadom na predchádzajúce kontakty s predstaviteľmi ústredných orgánov štátnej správy ovplyvňovať svedkov. Zároveň sa obáva jeho pokračovania v trestnej činnosti. „Sú takého závažného charakteru, že to súdu bráni nahradiť obžalovanému väzbu navrhovaným spôsobom,“ doplnila samosudkyňa Pamela Záleská s tým, že voči Kováčikovi sa vedú minimálne ďalšie dve konania. Považuje za iluzórne, že by inštitúty nahradenia väzby mohli splniť svoj účel.

Zadržali ho ešte v októbri

NAKA zadržala bývalého špeciálneho prokurátora ešte koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka z kolúznych a preventívnych dôvodov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko