Na hlavný obsah

Etiópska vláda pohrozila nasadením všetkých obranných zložiek proti povstalcom

Tí tvrdia, že sú legitímnou vládou Tigraja.

Etiópska vláda pohrozila nasadením všetkých obranných zložiek proti povstalcom
Na snímke vojak z hnutia TPLF v Tigraji. Foto: SITA/AP

Etiópia pohrozila nasadením všetkých obranných zložiek po tom, čo povstalci z etiópskeho regiónu Tigraj na severe krajiny začali postupovať do susedných regiónov. Informovala o tom v piatok (6. 8.) agentúra AFP.

Etiópske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že miestna vláda bude “nútená zmobilizovať a nasadiť všetky obranné kapacity štátu, ak jej humanitárne snahy o mierové riešenie konfliktu zostanú bez odozvy”.

Zároveň dodalo, že konanie povstalcov “skúša trpezlivosť federálnej vlády a núti ju zmeniť obranný prístup, ktorý bol prijatý v záujme jednostranného humanitárneho prímeria”.

TPLF odmieta výzvy

Hovorca povstaleckého hnutia známeho ako Tigrajský ľudovo-oslobodzovací front (TPLF) ešte skôr v piatok uviedol, že hnutie odmieta výzvy na stiahnutie sa z regiónov Afar a Amhara, ktoré susedia s Tigrajom.

Výzvy prišli po tom, čo povstalci vo štvrtok (5. 8.) prevzali kontrolu nad mestom Lalibela, ktoré je lokalitou Svetového dedičstva UNESCO.

Rozširovanie bojov prichádza po tom, ako TPLF dosiahol v júni značné územné zisky vrátane obsadenia tigrajskej regionálnej metropoly Mekelle. Dobytiu tohto mesta predchádzalo stiahnutie obranných síl a vyhlásenie jednostranného prímeria etiópskou vládou.

TPLF predstavoval regionálnu vládu Tigraja dovtedy, kým ho minulý rok v novembri nevytlačili federálne sily. TPLF následne etiópska vláda označila za teroristickú organizáciu.

Povstalci však tvrdia, že sú legitímnou regionálnou vládou Tigraja. Podľa vlády v regiónoch Amhara a Afar vyhnali zo svojich domov viac než 300 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet