Na hlavný obsah

Etna po intenzívnej aktivite narástla o 30 metrov

Posledné meranie bolo z roku 2018.

Etna po intenzívnej aktivite narástla o 30 metrov
Na snímke veľký oblak dymu po erupcii sopky Etny v Pedare pri Catanii na juhotalianskom ostrove Sicília. Foto: TASR/AP

Výška talianskej sopky Etna, ktorá je považovaná za najvyšší aktívny vulkán v Európe, vzrástla o niekoľko desiatok metrov.

Ukazuje to záver pozorovania z vesmíru a meraní, ktoré uskutočnili odborníci z talianskeho Národného inštitútu pre geofyziku a vulkanológiu (INGV).

Za rast sopky môže okrem iného jej intenzívna aktivita v posledných mesiacoch. Od polovice februára INGV zaznamenal vyše 50 aktivít, pri ktorých Etna chrlila lávu a oheň.

To podľa vedcov viedlo k výraznému nahromadeniu lávy a popola pri juhovýchodnom, najmladšom a v súčasnosti aj najaktívnejšom kráteri sopky, ktorý týmto spôsobom dosiahol výšku 3 357 metrov. Odchýlka v meraní je tri metre.

Za najvyšší bol doteraz považovaný severovýchodný kráter. Ten v rokoch 1980 až 1981 dosiahol 3 350 metrov nad morom. Dôsledkom niekoľkých zosuvov ale jeho výška klesla.

Pri poslednom meraní z roku 2018 sa podľa vedcov zastavila na výške 3 326 metrov nad morom. Sopečná aktivita z poslednej doby podľa vedcov zmenila i podobu Etny.

Výbuchy pri západe slnka

Častá sopečná aktivita spôsobuje množstvo problémov v neďalekom meste Catania, ktoré je významnou turistickou destináciou a s 300 000 obyvateľov aj druhým najväčším centrom na Sicílii.

„Popol prinášaný vetrom padá na ulice a balkóny. Tie sú potom úplne čierne,“ posťažovala sa agentúre AFP obyvateľka mesta.

Podľa nej však miestni i turisti oceňujú pôsobivé sopečné výbuchy pri západe slnka. Väčšie škody alebo zranenia v dôsledku výbuchov úrady nehlásia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet