Na hlavný obsah

EÚ potrebuje reorganizáciu pravidiel migrácie, reaguje na Afganistan podpredseda EK

Vyžaduje si to podľa neho aj kríza v Bielorusku.

EÚ potrebuje reorganizáciu pravidiel migrácie, reaguje na Afganistan podpredseda EK
Ľudia na letisku v Kábule v sobotu 14. augusta 2021 opúšťajú Afganistan v čase obsadzovania krajiny Talibanom. Foto: SITA/AP

Kríza v Afganistane a kroky Bieloruska potvrdzujú, že EÚ urýchlene potrebuje úplnú reorganizáciu pravidiel v oblasti migrácie a azylu. V nedeľu (15. 8.) to povedal podpredseda Európskej komisie (EK) Margaritis Schinas, informovali agentúry DPA a Reuters.

Schinas má v rámci EK na starosti aj záležitosti migrácie. Členské krajiny však v tejto otázke už roky nedokážu nájsť zhodu, píše DPA.

„Jedným z problémov je napríklad to, že krajiny, ktoré sú fenoménom migrácie ovplyvnené v menšej miere, sú presvedčené, že riešenie migračných tokov je problémom tých druhých krajín,“ povedal Schinas v rozhovore pre taliansky denník La Stampa.

Táto otázka sa však podľa neho týka všetkých členských krajín.

Kríza v Afganistane a manévre autokratov ako bieloruský prezident Alexandr Lukašenko podľa Schinasa potvrdili, že tlak na hranice EÚ sa týka všetkých.

Ako uviedol, hranice EÚ sú otvorené pre všetkých, ktorí utekajú pred násilím a prenasledovaní.

„Prijímame len tých, ktorí naozaj majú dôvod na ochranu. Tí, ktorí hranice prekročia nezákonne, budú poslaní naspäť,“ uviedol Schinas na otázku, či v spojitosti s Afganistanom hrozí nová migračná kríza.

Mnohé členské krajiny EÚ majú obavy, že vývoj v Afganistane môže spustiť migračnú krízu, akú Európa zažila v rokoch 2015 až 2016, keď príchod viac ako milióna ľudí z Blízkeho východu zaťažil bezpečnostné systémy a systémy sociálneho zabezpečenia členských krajín EÚ, píše Reuters s odvolaním sa na server euronews.com.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet