Na hlavný obsah

Eurokomisia schválila zmluvu s firmou Novavax na nákup 200 miliónov dávok vakcín

Látku posudzuje Európska lieková agentúra.

Eurokomisia schválila zmluvu s firmou Novavax na nákup 200 miliónov dávok vakcín
Ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od americkej spoločnosti Novavax. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) v stredu (4. 8.) schválila zmluvu s americkou spoločnosťou Novavax na nákup 200 miliónov dávok vakcín proti koronavírusu. Na twitteri to oznámila predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

Preparát teraz posudzuje Európska lieková agentúra. Ak bude vakcína schválená, prvých dávok by sa podľa EK mohla dvadsaťsedmička dočkať už v poslednom kvartáli tohto roka.

Podľa zmluvy budú mať európske štáty po schválení látky regulačnými úradmi EÚ možnosť zakúpiť až 100 miliónov dávok vakcíny, s možnosťou nákupu ďalších 100 miliónov dávok do roku 2023.

„S tým, ako sa v Európe a po svete šíria nové varianty, je tento kontrakt so spoločnosťou, ktorá už svoju vakcínu úspešne proti týmto variantom testuje, ďalšou poistkou pre ochranu našej populácie,“ uviedla von der Leyenová.

Vakcína firmy Novavax funguje na inom princípe ako látky firiem Pfizer/BioNTech alebo AstraZeneca a Johnson & Johnson a využíva technológiu už použitú napríklad vo vakcínach proti chrípke či rakovine krčka maternice.

Preparát je stabilný medzi dvoma až ôsmimi stupňami Celzia a možno ho preto skladovať v bežných chladničkách.

„Nová dohoda s Novavaxom rozširuje naše očkovacie portfólio o ďalšiu vakcínu na báze proteínu, platformu, ktorá má v klinických štúdiách sľubné výsledky,“ uviedla eurokomisárka pre zdravotníctvo Stella Kyriakidisová.

Spoločnosť Novavax vo vyhlásení uviedla, že momentálne pracuje na dodaní údajov z klinických testov európskym regulačným úradom, ktoré chce dokončiť v treťom štvrťroku tohto roka. Očakáva, že s dodávkou prvých dávok začne po schválení.

   

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet