Na hlavný obsah

Európa sa obáva migračnej krízy, Turecko odmieta scenár spred piatich rokov

Ankara sa vtedy zaviazala, že sa postará o utečencov zo Sýrie.

Ankara sa chce usilovať o stabilitu v Afganistane. Povedal to prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan. To, či Turecko pomôže Talibanu s prevádzkou letiska v Kábule, zatiaľ nepotvrdil. Európsku úniu vyzval, aby krajiny spoločenstva prevzali zodpovednosť za utekajúcich Afgancov.

V Európe silnejú obavy z opakovania migračnej krízy z roku 2015. Brusel sa vtedy s Ankarou dohodol, že sa postará o sýrskych utečencov na svojom území, výmenou za miliardy eur. Ankara dnes podobný scenár odmieta.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zaznievajú komentáre, že Turci sa týmto spôsobom akurát snažia vybojovať si lepšiu pozíciu a že Ankara s novou migračnou dohodou už počíta. Analytička to takto jednoznačne nevidí, i keď možnú snahu Európskej únie vyvíjať tlak na takúto dohodu, pripúšťa.

„Môže to ovplyvniť ten nejaký update dohody z roku 2016, o ktorej sa teraz jedná. To je niečo, o čo sa, povedala by som, v posledných dňoch veľmi snaží Nemecko a celkovo zástupcovia z Európskej únie. Ale myslím si, že v tomto smere bude ten turecký postoj nekompromisný,“ uviedla analytička Výskumného centra AMO Karolína Lahučká.

Podobne otázna je nateraz aj dohoda o prevádzkovaní letiska v Kábule. Hoci Turecko od začiatku proti nie je, akciu komplikujú požiadavky Talibanu. Ten chce, aby Ankara zabezpečila technickú podporu letiska, no bez prítomnosti tureckých vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet