Na hlavný obsah

Európske krajiny postupne ukončujú evakuačné lety z Afganistanu

Vo štvrtok to oznámilo Francúzsko, Dánsko i Španielsko.

Európske krajiny postupne ukončujú evakuačné lety z Afganistanu
Na ilustračnej snímke evakuačné lietadlo amerických ozbrojených síl. Foto: TASR/AP

Francúzsky premiér Jean Castex vo štvrtok (26. 8.) oznámil, že jeho krajina už po piatkovej (27. 8.) noci nebude môcť evakuovať ľudí z letiska v afganskom hlavnom meste Kábul, informovala agentúra AP.

Castex v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL uviedol, že vzhľadom na odchod amerických vojakov z Afganistanu, ktorý nastane na konci augusta, „po zajtrajšej noci už nebudeme môcť evakuovať ľudí z kábulského letiska“.

Od minulého týždňa evakuovalo Francúzsko z Kábulu viac ako 2 000 Afgancov a stovku Francúzov.

Končia aj Dáni a Španieli

Aj Dánsko vo štvrtok oznámilo, že dokončilo evakuáciu zamestnancov svojho veľvyslanectva a ich rodín.

„Už nie je bezpečné odlietať z kábulského letiska,“ uviedla v stredu (25. 8.) večer dánska ministerka obrany Trine Bramsenová pre dánsku tlačovú agentúru Ritzau, ktorú citovala vo štvrtok agentúra DPA.

Posledné lietadlo podieľajúce sa na dánskej evakuačnej misii už pristálo v pakistanskom hlavnom meste Islamabad, dodala ministerka. Na palube sa nachádzalo 90 evakuovaných ľudí, teda poslední dánski zamestnanci, vojaci a diplomati z Kábulu, spresnila Bramsenová.

Dánsko evakuovalo v posledných dňoch z Afganistanu približne 1 000 ľudí.

Evakuácie z Afganistanu plánuje do piatka ukončiť aj Španielsko, informoval vo štvrtok na svojej webovej stránke denník El País. Vládne zdroje podľa tohto denníka uviedli, že piatok 27. augusta je konečný termín evakuácie Afgancov, ktorí spolupracovali so španielskymi ozbrojenými zložkami.

Stop evakuáciám

V stredu ohlásili plány na ukončenie vojenských evakuačných letov z Afganistanu i Belgicko, Poľsko či Nemecko.

Belgický premiér Alexander De Croo na twitteri napísal, že „vzhľadom na vývoj situácie v Afganistane“ sa Belgicko rozhodlo ukončiť svoje operácie a evakuovať z krajiny i zvyšný personál. Po piatich letoch v utorok (24. 8.) „bol všetok personál z tejto operácie od 21.30 h zhromaždený v Islamabade“, napísal De Croo na sociálnej sieti s tým, že evakuované osoby budú z Pakistanu prepravené do Belgicka „v nasledujúcich dňoch“. Dodal, že tento krok Belgicko prijalo „po konzultácii s európskymi partnermi“.

Belgické vojenské lietadlá evakuovali z Kábulu cez pakistanské hlavné mesto Islamabad približne 1 100 osôb vrátane občanov členských štátov EÚ – Holandska, Dánska a Luxemburska a ohrozených Afgancov s rodinami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet