Na hlavný obsah

Osoby evakuované z Kábulu prešli previerkami. Naď: Podaril sa zázrak

Aktuálne sú v karanténe.

Osoby evakuované z Kábulu prešli previerkami. Naď: Podaril sa zázrak
Na snímke uprostred premiér SR Eduard Heger, vľavo minister obrany SR Jaroslav Naď (obaja OĽaNO) a vpravo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR

Z 28 evakuovaných osôb z Afganistanu, ktoré v pondelok (30. 8.) doviezlo na územie SR vojenské lietadlo Spartan, bolo šesť osôb s povolením na pobyt v krajine. Ich pobyt na Slovensku je legalizovaný. Uviedol to v utorok (31. 8.) minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

Medzi ďalšími osobami je 11 žien a rovnaké množstvo detí, medzi ktorými sú aj maloletí. „Všetci prešli bezpečnostnými previerkami a preverili sme ich identitu. Proces máme pod kontrolou. Aktuálne sa nachádzajú v záchytnom stredisku v Humennom a sú v karanténe,“ spresnil šéf slovenskej diplomacie.

Dodal, že slovenský vojenský špeciál bol medzi poslednými, ktorým sa podarilo otočiť sa na letisku v Kábule pred úplným odchodom amerických vojakov. Skonštatoval, že išlo o cielenú evakuáciu. „Nie je to utečenecká vlna,“ zdôraznil.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravil Ivan Tománek:

Podľa premiéra SR Eduarda Hegera (OĽANO) išlo o rizikovejšiu misiu, než bolo vypravenie prvého leteckého špeciálu. „Išli do rizikovejšieho prostredia a museli zotrvať na letisku v Kábule dva dni, pretože operácia si to vyžadovala,“ povedal.

Vláda chcela pôvodne evakuovať ľudí pomocou nórskeho lietadla. „Talibanci neumožnili, aby naši občania prešli do nórskeho lietadla, zmenili sme preto plány,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Doplnil, že išlo o „politické rozhodnutie“ v súvislosti s vyslaním lietadla Spartan. Celá operácia podľa neho trvala 80 hodín a slovenskému špeciálu sa podaril „zázrak“.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) nevidí problém v tom, že do krajiny prišlo 28 osôb s priamymi väzbami na SR. „To, že teraz prišli nejakí ľudia, ktorí majú priame väzby na Slovensku, s nami nemá nič spoločné,“ povedal s tým, že tieto osoby by sa do krajiny dopravili tak či tak. „Majú právo tu byť, sú to ľudia, ktorí tu majú manželov, manželky,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko