Na hlavný obsah

Exminister Mičovský vyčíta Matovičovi klamstvo a kritizuje svojho nástupcu

Hovorí o zlom riadení rezortu.

Exminister Mičovský vyčíta Matovičovi klamstvo a kritizuje svojho nástupcu
Na snímke exminister pôdohospodárstva Ján Mičovský a minister financií Igor Matovič (obaja OĽANO). Foto: TASR, koláž: RTVS

Dva mesiace po svojej demisii posiela poslanec Ján Mičovský (OĽANO) predsedovi hnutia Igorovi Matovičovi (OĽANO) otvorený list. Vyčíta mu v ňom klamstvo a svoje poníženie v prípade tvorby plánu obnovy a spoločnej poľnohospodárskej politiky.

V liste, ktorý zverejnil na svojom profile na sociálnej sieti, tvrdo kritizuje aj svojho nástupcu Samuela Vlčana (nom. OĽANO). Upozorňuje na jeho personálnu politiku a údajne zlé riadenie rezortu.

Mičovský vyčíta Matovičovi viaceré rozhodnutia a stratu podpory. V obsiahlom vyjadrení konštatuje, že mu „prestáva rozumieť“ a expremiérovi pripomína aj kauzu jeho diplomovej práce.

Ponižujúca záhada

„Kde začala prameniť táto skrytá neprajnosť? Vo chvíli, keď som úprimne verejne povedal, že za plagiátorstvo sa v kultúrnej krajine z verejnej funkcie odchádza, no aj to, že Tvoje úlohy sú väčšie ako Tvoje previnenie? Či vtedy, keď som za alkohol na pracovisku prepustil obľúbenkyňu hnutia?“ napísal Mičovský.

Exminister v liste tvrdo kritizuje Vlčana, ktorý musel v čase, keď ministerstvu šéfoval Mičovský, odísť z funkcie štátneho tajomníka.

Matovičovi vyčíta, že sa mu hnutie otočilo chrbtom v prípade plánu obnovy aj spoločnej poľnohospodárskej politiky. Píše o výsmechu zamestnancom rezortu či dokonca o klamstve, že zásadné pripomienky stiahli sami.

„Dal si mi úlohu najprv dokázať, že peniaze štátu nebudú korupčne rozkrádané. Ja, čo som posledných dvanásť rokov spojil s protikorupčným bojom a obetoval som mu v lesoch, v parlamente, na súdoch a teraz aj pri riadení rezortu kus života, som Ti mal dokazovať, že nebudem podporovať rozkrádanie. Navyše, to, že nový minister Ťa o takomto prístupe dokázal presvedčiť už niekoľko dní po svojom nástupe, je pre mňa ponižujúcou záhadou,“ uvádza ďalej na facebooku.

Búrka v pohári vody

Súčasnému ministrovi vyčíta, že z rezortu odchádzajú odborníci. A, naopak, prijíma späť ľudí, ktorí, podľa neho pochybili. „Osobné názory pána Mičovského nebudeme komentovať,“ zareagovalo v stručnosti pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko ministerstvo pôdohospodárstva.

Politológ Michal Cirner z Prešovskej univerzity si myslí, že ide o vyvrcholenie osobného spolu medzi exministrom a jeho nástupcom.

„Podľa mňa je to len nejaká búrka v pohári vody, pretože z politologického hľadiska môžeme povedať, že Mičovský je poslancom hnutia OĽANO a bývalým ministrom, ale z hľadiska politickej váhy politiky hnutia má naozaj veľmi slabé postavenie, takže predpokladám, že z toho veľké konzekvencie nebudú,“ skonštatoval pre RTVS.

Reakcie zo strany OĽANO

„Som prekvapený, prečo sa pán Mičovský neobrátil na mňa, čo by bolo asi najadekvátnejšie, ale na to bude čas. V tomto momente by som z toho nerobil žiadnu vedu a ja sa sním určite rád o tom porozprávam. nevidím dôvod, prečo by minister Vlčan nemal mať moju dôveru,“ zareagoval premiér Eduard Heger (OĽANO).

Rozkol v hnutí OĽANO popiera aj ďalší jeho nominant vo vláde – šéf rezortu obrany Jaroslav Naď. „Toto je možno skôr ľútosť bývalého ministra nad tým, že jeho kolegovia teraz postupne odchádzajú, ale nebral by som to ako zlyhanie protikorupčného nastavenia či hnutia,“ myslí si.

Hnutie OĽANO konštatuje, že každý člen vlády nesie politickú zodpovednosť za svoje personálne nominácie. Dodáva tiež, že podnetmi poslanca Mičovského sa bude poslanecký klub hnutia zaoberať na najbližšom zasadnutí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko