Na hlavný obsah

Francúzi rokujú v Spojených arabských emirátoch o evakuáciách

Z Afganistanu sa im už podarilo dostať 1 000 ľudí.

Francúzi rokujú v Spojených arabských emirátoch o evakuáciách
Na archívnej snímke francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Foto: TASR

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian a ministerka obrany Florence Parlyová v pondelok (23. 8.) rokujú v Spojených arabských emirátoch (SAE) o evakuačných letoch z Afganistanu. Tie Francúzsko realizovalo práve s pomocou emirátov.

Z krajiny, kde prevzalo moc radikálne hnutie Taliban, Francúzsko zatiaľ evakuovalo vyše 1 000 Afgancov, ktorí boli v nebezpečenstve. Uviedli to ministri v spoločnom vyhlásení.

Le Drian a Parlyová navštívia leteckú základňu Zafra asi 30 kilometrov od Abú Zabí, odkiaľ francúzska armáda zabezpečovala letecký most do Kábulu. Stretnú sa tiež s korunným princom emirátu Abú Zabí Muhammadom bin Zájidom, faktickým vládcom krajiny, s ktorou o evakuácii cez SAE rokoval aj americký prezident Joe Biden.

Stretnutie bude „príležitosťou poďakovať vedeniu emirátov za ich podporu pri evakuácii“ a „zdôrazní vynikajúce strategické partnerstvo Francúzska a SAE“, uviedli francúzski ministri.

V SAE sa ministri takisto stretnú s diplomatmi, vojakmi, policajtmi a ďalšími ľuďmi, ktorí sa podieľajú na evakuácii diplomatov i afganských spolupracovníkov západných krajín, ktorým vo vlasti po zmene režimu hrozí nebezpečenstvo.

Od 15. augusta Francúzsko z krajiny podľa vyhlásenia ministrov evakuovalo „takmer 100 francúzskych občanov, 40 štátnych príslušníkov tretích krajín a viac ako 100 Afgancov,“ ktorí pracovali napríklad pre francúzske neziskové organizácie alebo sa zasadzovali za rozvoj občianskej spoločnosti.

Prvý francúzsky evakuačný let prepravil 17. augusta z Kábulu 41 ľudí, najmä Francúzov. V noci na nedeľu (22. 8.) a na pondelok v Paríži pristál šiesty a siedmy evakuačný let. V každom bolo 250 ľudí, uviedla agentúra AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet