Na hlavný obsah

Francúzska zoo hlási mimoriadnu udalosť, narodili sa dve mláďatá pandy

Pandy sú sexuálne značne neaktívne zvieratá.

V zoologickej záhrade Beauval v strednom Francúzsku sa dnes skoro ráno narodili dve mláďatá pandy veľkej. Vedenie zoo to podľa agentúry AFP označilo za mimoriadnu udalosť.

Rozmnožovanie pandy je ťažké, pretože čo sa týka záujmu o príslušníkov opačného pohlavia, ide o sexuálne značne neaktívne zvieratá.

Mláďatá sa narodili samici menom Chuan Chuan a samcovi menom Jüan C‘, ktoré francúzskej zoologickej záhrade zapožičala Čína v roku 2012.

Jedno mláďa váži 149 gramov, druhé o dvadsať gramov menej a sú „ružové, bacuľaté a majú sa k svetu“. Dospelá samica môže vážiť až 125 kilogramov.

Chuan Chuan je už matkou prvého pandieho mláďaťa narodeného vo Francúzsku. Chovateľa nadchla, keď sa počas jediného víkendu vlani v marci párila s Jüanom C‘ osemkrát.

Veterinári aj napriek tomu pre istotu vykonali umelú insemináciu. Zoo oznámila, že na pôrod pricestovali dvaja veterinári z Číny.

Agentúra Reuters uvádza, že príchod Chuan Chuan a Jüana C‘ do zoologickej záhrady Beauval v roku 2012 bol považovaný za znak zlapšovania vzťahov medzi Francúzskom a Čínou.

Táto krajina považuje pandy za národný poklad, ale v rámci diplomatickej stratégie ich požičiava do zahraničia.

Vo voľnej prírode žije asi 1 800 pánd veľkých – prevažne v bambusových lesoch v hornatých oblastiach Číny. Zhruba 600 ďalších žije v zoologických záhradách a odchovných strediskách po celom svete.

Peking nedávno vyradil pandu zo zoznamu ohrozených druhov a presunul ju medzi zraniteľné druhy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet