Na hlavný obsah

Francúzsko daruje Afrike 10 miliónov vakcín proti koronavírusu

Ide o očkovaciu látku od AstraZenecy a Pfizer/BioNTech.

Francúzsko daruje Afrike 10 miliónov vakcín proti koronavírusu
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Francúzsko dodá Afrike počas nasledujúcich troch mesiacov desať miliónov dávok vakcín proti koronavírusu od spoločností AstraZeneca a Pfizer/BioNTech. Informovala o tom v pondelok (30. 8.) agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie kancelárie prezidenta Emmanuela Macrona.

Očkovacie dávky budú prerozdelené a distribuované v rámci Afrického fondu na získanie vakcín (AVAT) Africkej únie (AÚ) a COVAX-u, uviedla prezidentská kancelária.

COVAX (Covid-19 Vaccines Global Access) je medzinárodná iniciatíva usilujúca sa o väčšiu dostupnosť očkovacích látok proti ochoreniu COVID-19.

„Pandémiu je možné prekonať iba intenzívnou spoluprácou,“ uviedol Macron vo vyhlásení, v ktorom zdôraznil „pevné partnerstvo“ krajiny s AÚ.

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa tento krok Francúzska označil za „silné a vítané gesto solidarity a politickej spolupráce v čase, keď to svet najviac potrebuje“.

Vo vyhlásení Macronovej kancelárie sa ďalej uvádza, že prostredníctvom AVAT-u doteraz nakúpili dostatočný počet dávok vakcín, aby sa v Afrike do septembra 2022 mohlo zaočkovať 400 miliónov ľudí, čo predstavuje tretinu populácie kontinentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet