Na hlavný obsah

Generálny prokurátor nevymenuje Kysela za zástupcu Lipšica

Viacerí prokurátori adresovali Žilinkovi list.

Generálny prokurátor nevymenuje Kysela za zástupcu Lipšica
Na snímke generálny prokurátor Maroš Žilinka a prokurátor Peter Kysel. Foto: TASR, koláž: RTVS

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nevymenuje Petra Kysela za zástupcu špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) oficiálne vysvetlenie nedostal, no rozhodnutie rešpektuje.

Generálny prokurátor zároveň podal v poradí druhý návrh na disciplinárne konanie voči Petrovi Kyselovi.

Nemusí to vysvetliť

Vyhral výberové konanie a jednomyseľne ho schválila rada prokurátorov. Napriek tomu prokurátor ÚŠP Kysel nebude zástupcom špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

Dôvod toho, prečo je Žilinka proti, známy nie je. Oficiálne vysvetlenie nedostal ani Kysel. „Je to jeho právo, ja som podľa môjho názoru splnil zákonné podmienky. Generálny prokurátor zo zákona nie je povinný takéto rozhodnutie vysvetľovať, ja musím to rozhodnutie rešpektovať,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

List zatiaľ šéf prokurátorov nedostal

Dvadsaťtri prokurátorov špeciálnej prokuratúry s rozhodnutím Žilinku údajne nesúhlasí a adresovali mu list. „Generálny prokurátor SR zatiaľ spomínaný list neobdržal, preto sa k jeho obsahu nemôžeme vyjadriť,“ uviedol hovorca GP SR Dalibor Skladan.

Kysel tvrdí, že o iniciatíve prokurátorov nevedel. „Dozvedel som sa to v piatok (6. 8.) sprostredkovane a o takejto iniciatíve som vopred nemal vedomosť,“ vyjadril sa.

Druhý návrh na disciplinárne konanie

Generálny prokurátor zároveň podal v poradí druhý návrh na disciplinárne konanie voči Kyselovi. Podľa medializovaných informácií sú dôvodom prieťahy v konaní v kauze exšéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského, ktorú Kysel dozoruje.

Brat obvineného – poslanec NR SR Peter Pčolinský (Sme rodina) hovorí o zaujatosti prokurátora. Zdôvodňuje to aj tým, že hnutie Kysela nepodporilo v kandidatúre na post špeciálneho prokurátora.

„Som presvedčený, že pán Kysel je zaujatý, o čom svedčí jeho doterajší postup, kde, by som povedal, takým flagrantným spôsobom ignoruje dôkaznú situáciu. Pripravujeme aj námietku zaujatosti voči Kyselovi,“ povedal zákonodarca pre RTVS.

Peter Kysel sa domnieva, že s disciplinárnymi návrhmi súvisí jeho nevymenovanie do funkcie zástupcu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko