Na hlavný obsah

Grécke úrady nariadili ďalšie evakuácie, hasiči zachraňovali aj staroveké dejisko olympiád

Hasičom sa podarilo dostať pod kontrolu plamene pri Aténach.

Grécke úrady nariadili ďalšie evakuácie, hasiči zachraňovali aj staroveké dejisko olympiád
Požiar na gréckom ostrove Euboia. Foto: SITA/AP

Úrady vo štvrtok (5. 8.) pre rozsiahle lesné požiare nariadili ďalšie evakuácie na druhom najväčšom gréckom ostrove Euboia. Hasičom sa ale v noci podarilo zachrániť starovekú Olympiu na západe Peloponézskeho polostrova a pod kontrolu dostali aj plamene pri Aténach, uviedla agentúra Reuters.

Na ostrove Euboia, ktorý leží asi 100 kilometrov severne od Atén, bolo od utorka (3. 8.) evakuovaných takmer dvanásť dedín. Vo štvrtok boli nariadené ďalšie evakuácie, nie je ale jasné, koľko ľudí muselo utiecť. Z domovov ich vyhnali kostolné zvony bijúce na poplach pred blížiacimi sa plameňmi.

Euboia bojuje s jedným z najväčších požiarov v celom Grécku, podľa svedkov na vzdialených častiach ostrova „pršal popol“. Dymová clona zahalila celý ostrov a zotmelo sa aj v Aténach. Na mieste zasahuje vyše 170 hasičov, 25 hasičských vozidiel a šesť lietadiel.

Lesné požiare pri Aténach majú hasiči pod kontrolou

Plamene v stredu (4. 8.) ohrozovali aj archeologické nálezisko Olympia. Úrady museli evakuovať sedem okolitých dedín. Grécka ministerka kultúry Lina Mendoniová vo štvrtok ráno uviedla, že pamiatka, podľa ktorej dostali meno olympijské hry, bola po celonočnom boji s živlom zachránená.

Hasiči dostali pod kontrolu aj lesné požiare, ktoré v utorok vypukli asi 20 kilometrov severne od Atén. Zo zasiahnutých obcí ušli stovky ľudí, úrady zatiaľ neoznámili žiadne obete na životoch. Na mieste stále zasahujú záchranné jednotky.

V rámci programu civilnej obrany Európskej únie do Grécka dorazili francúzski hasiči, dve lietadlá z Cypru a počas štvrtka sa očakáva pristátie ďalších dvoch zo Švédska.

S plameňmi bude bojovať aj armáda

Do boja s plameňmi sa od štvrtka vo väčšej miere zapojí armáda, informoval minister obrany Nikolaos Panagiotopoulos. Vojaci budú hliadkovať v oblastiach, kde hrozí riziko požiarov. Námestník ministra civilnej ochrany Nikos Hardalias dodal, že Grécko má to najťažšie len pred sebou.

Grécki odborníci zároveň varovali, že územie, ktoré požiare od nedele (1. 8.) spálili, presahuje 50 percent rozlohy, akú zvykne priemerne spáliť za celý rok. Aténske observatórium informovalo, že požiare podľa jej odhadov spálili už 6 000 hektárov. Za celý minulý rok zhorelo 10 400 hektárov.

V Grécku vrcholí vlna horúčav, ktorá patrí k najhorším za posledných 30 rokov. V utorok viaceré grécke mestá zaznamenali maximálne teploty okolo 46 až 47 stupňov Celzia. Vysoké teploty v krajine vydržia asi až do konca týždňa, uviedli meteorológovia. Upokojil sa ale silný vietor, ktorý prispel k rýchlemu šíreniu viac ako 150 požiarov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet