Na hlavný obsah

Grécki zdravotníci protestujú proti povinnému očkovaniu

Pacientom nehrozí, že sa od nich nakazia, tvrdí odborový zväz.

Grécki zdravotníci protestujú proti povinnému očkovaniu
Gréci protestujú proti povinnému očkovaniu zdravotníkov. Foto: SITA/AP

Zamestnanci gréckych nemocníc vo štvrtok (26. 5.) na päť hodín prerušili prácu na protest proti vládou nariadenému povinnému očkovaniu zdravotníkov proti covidu-19. Asi tri stovky z ich sa zapojili do protestného zhromaždenia pred sídlom ministerstva zdravotníctva v Aténach, uviedla agentúra AP.

Všetci zdravotníci a opatrovatelia v sociálnych zariadeniach musia v Grécku do 1. septembra dostať aspoň jednu dávku vakcíny alebo potvrdenie o prekonaní covidu. Ak toto nariadenie nesplnia, čaká ich neplatená dovolenka.

Odborový zväz gréckych zdravotníkov sa postavil za protestujúcich. Podľa neho je očkovanie dôležité, štát by ho ale nemal nariaďovať ako povinné.

„Pacientom nehrozí, že sa nakazia od zdravotníkov. Nemocnice sa plnia ľuďmi, ktorí sa koronavírusom infikovali komunitne,“ uviedol odborový zväz POEDIN. Podľa jeho údajov je zaočkovaných vyše 82 % zdravotníkov vo verejných zariadeniach.

Ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že nebude predlžovať lehotu na očkovanie zdravotníkov. Nariadilo tiež, aby sa všetci zdravotníci, ktorí si aktuálne vyberajú dovolenku, vrátili do práce.

Majú tak pomôcť zaplniť prázdne miesta po svojich kolegoch, ktorí budú musieť pre nesplnené podmienky o očkovanie zo zamestnania dočasne odísť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet