Na hlavný obsah

Grécko má od piatka požiare pod kontrolou, hlásia hasiči

Slovenskí hasiči pokračujú v práci.

Grécko má od piatka požiare pod kontrolou, hlásia hasiči
Slovenskí hasiči pri požiaroch v Grécku. Foto: HaZZ

Lesné požiare, ktoré v Grécku vypukli pred vyše týždňom a spôsobili najhoršiu ekologickú katastrofu za posledné desaťročia, sa v piatok (13. 8.) podarilo dostať pod kontrolu.

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu miestneho hasičského zboru.

Podľa neho už od štvrtka v krajine nehorí „ani jeden veľký aktívny požiar, iba malé ohniská“.

Aj keď pri hasení týchto požiarov pomohli aj zrážky a klesajúce teploty, hasiči naďalej zostávajú v pohotovosti pre prípad možného vzplanutia ohnísk v ťažko prístupných roklinách na ostrove Eubója a v regióne Arkádia na Peloponéze, informoval hovorca.

Hovorca miestnej civilnej ochrany Spyros Jeorjiu uviedol, že väčšina početného mnohonárodného tímu, ktorý tento týždeň pomáhal gréckym hasičom, zostáva na mieste, keďže podľa predpovedí v zmienených oblastiach cez víkend očakávajú silný vietor.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vo štvrtok označil lesné požiare vo svojej vlasti za „najhoršiu ekologickú katastrofu, akú Grécko za posledné desaťročia zažilo“, a prisľúbil stovky miliónov eur na obnovu.  

Slováci v novom tábore

V Grécku zostávajú pomáhať aj hasiči zo Slovenska. Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) vo štvrtok (12. 8.) priblížil, že si slovenský tím vybudoval nový tábor.

Prvé dve noci strávili hasiči provizórne v miestnej telocvični, nové zázemie našli v lokalite Oreoi, približne 11 kilometrov od pôvodného miesta.

„K rozhodnutiu dospeli z dôvodu zefektívnenia pripravenosti na výjazdovú činnosť, keďže z telocvične museli k zaparkovanej hasičskej technike dochádzať. Už dnešnú noc strávili v tábore, ktorý presťahovali a postavili za menej ako 5 hodín – za nepretržitého zásahu druhej skupiny hasičov,“ spresnil HaZZ.

Aj podľa slovenských hasičov sa situácia v Grécku stabilizovala. V priebehu štvrtka dohášali lokálne ohniská a chránili dôležité objekty v meste Avgaria.

Hasiči sa vo večerných hodinách na sociálnej sieti pochválili fotografiami, ktoré zachytávajú plagát s nápisom „Ďakujeme vám, slovenskí hasiči“.

„Obyvatelia Avgarie ďakujú slovenským hasičom v Grécku za ochránenie ich mestečka pred ničivými požiarmi,“ okomentoval fotografie HaZZ na facebooku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet