Na hlavný obsah

Grécko naďalej sužujú požiare, do bezpečia utiekli tisíce ľudí

Horí nielen blízko Atén, ale aj Peloponéz a ostrov Eubója.

Grécko naďalej sužujú požiare, do bezpečia utiekli tisíce ľudí
Na snímke požiare v dedine Afidnes asi 30 kilometrov severne od Atén. Foto: ČTK/AP

Tisíce ľudí museli utiecť do bezpečia po tom, čo sa opäť rozhorel lesný požiar asi 20 kilometrov severne od Atén. Plamene, ktoré mali hasiči vo štvrtok (5. 8.) ráno pod kontrolou, rozdúchal silný západný vietor. K ich intenzite prispeli aj teploty presahujúce 40 stupňov, uviedli v piatok (6. 8.) agentúry AP, DPA a Reuters.

Úrady evakuovali niekoľko dedín blízko ničivého požiaru severne od Atén, vrátane strediska pre žiadateľov o azyl. Oheň zničil desiatky domov.

Plamene ochromili aj diaľnicu do Atén

Plamene, ktoré opäť nabrali na sile vo štvrtok (5. 8.) popoludní, sa do dnešného rána prehnali asi 20 kilometrov dlhou lesnou oblasťou k diaľnici, ktorá spája grécku metropolu so severom krajiny. Úrady na ceste zastavili dopravu a hasiči sa pokúsili vytvoriť bariéry, aby požiar nezasiahol mesto Maratón.

Minister zdravotníctva Vasilis Kikikilias uviedol, že pri Aténach sa zranilo najmenej deväť požiarnikov, z ktorých sú dvaja na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Na ostrove Eubója evakuovali cez 600 ľudí

Situácia sa zhoršila aj na druhom najväčšom gréckom ostrove Eubója. Pobrežná stráž spustila masívnu záchrannú operáciu. Od štvrtkového večera z pláží evakuovala 631 ľudí. Plamene od utorka (3. 8.) spálili rozsiahle oblasti na severe ostrova, na viacerých miestach už siahajú k hladine mora. V tamojšom zdravotnom stredisku je s popáleninami najmenej 11 hasičov.

Naďalej horí tiež časť Peloponézskeho polostrova, kde hasiči pred plameňmi zachránili starovekú Olympiu. Na juhu evakuovali od štvrtka takmer 60 dedín.

Pomáhajú hasiči aj z ostatných krajín

Za uplynulých 24 hodín sa podľa hasičov rozhorelo 86 nových požiarov. Päť najväčších ale horí už niekoľko dní, na ich uhasení pracuje vyše 1 000 hasičov, stovky dobrovoľníkov a takmer 20 lietadiel a helikoptér. Obloha je sfarbená do žlta desiatky kilometrov od najbližších plameňov, v niektorých miestach padá popol. Úrady zatiaľ v súvislosti so situáciou neoznámili žiadne úmrtie.

V rámci programu civilnej obrany Európskej únie už do Grécka dorazili lietadlá z Cypru, v piatok (6. 8.) a cez víkend by mali prísť ďalšie hasičské jednotky z Francúzska, Rumunska, Švédska a Švajčiarska.

„Našou prioritou je ochrana ľudských životov, za ktorou nasleduje ochrana majetku, životného prostredia a kritickej infraštruktúry. Žiaľ, súčasné okolnosti nám bránia dosiahnuť všetky tieto ciele v rovnakom momente,“ uviedol grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Dodal, že za nepriaznivým počasím stojí klimatická zmena.

Silný vietor a vysoké teploty majú pokračovať aj v nasledujúcich dňoch, uviedli meteorológovia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet