Na hlavný obsah

Grécko spoplatní testy na koronavírus pre nezaočkovaných

Nie je to trest, vyhlásil tamojší minister zdravotníctva.

Grécko spoplatní testy na koronavírus pre nezaočkovaných
Na snímke grécky ostrov Santorini. Foto: TASR/AP

Grécko sa chystá spoplatniť testy na koronavírus pre ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní. V utorok (24. 8.) to oznámil minister zdravotníctva Vasilis Kikilias, podľa ktorého sa systém testovania zadarmo pre všetkých skončí 13. septembra.

Podľa nových pravidiel sa zároveň budú musieť zamestnanci bez očkovania pravidelne testovať aspoň raz týždenne, čo bude mnohých z nich motivovať, aby sa na očkovanie prihlásili, uviedla agentúra Reuters.

„Na rozdiel od jesene minulého roka sa teraz na jeseň môžu všetci očkovať. Tieto opatrenia nie sú trestom. Ide o povinnosť voči všetkým tým, ktorí sa za 18 mesiacov pandémie správali zodpovedne, ktorí prišli o svoje obchody, prácu alebo museli pracovať z domova, aby sa ochránili,“ povedal Kikilias.

Minister zdravotníctva doplnil, že testy zadarmo budú mať od polovice septembra len zaočkovaní. Ostatných vyjde jeden test desať eur, čo je podľa Reuters v krajine, kde priemerný zárobok predstavuje 1 161 eur, pomerne citeľná suma.

Nezaočkovaní zamestnanci v súkromnom aj verejnom sektore musia test absolvovať raz týždenne, pracovníci v školách, na univerzitách, v turistike či pohostinstve dvakrát týždenne.

Pre nezaočkovaných, ktorí v poslednom čase covid neprekonali, je test nevyhnutnosťou aj pri návšteve kín, telocviční alebo múzeí. Do vnútorných priestorov reštaurácií sa nezaočkovaní ľudia nedostanú ani s testom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet