Na hlavný obsah

Grécku pomôže v boji s požiarmi 75 slovenských hasičov

Do krajiny pôjdu s 30 kusmi hasičskej techniky.

Slovenskí hasiči sú na ceste pomôcť Grécku v úlohe dostať pod kontrolu rozsiahle požiare. V nedeľu (8. 8.) do krajiny vypravili Modul pozemného hasenia požiarov – na základe požiadavky gréckej strany. Oznámil to na sociálnej sieti minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

„Nesmierne oceňujem, že sa hasiči zaradení v module zmobilizovali za menej ako 24 hodín a teraz sú už na ceste do požiarmi zasiahnutých lokalít,“ uviedol.

Spresnil, že súčasťou modulu je 75 príslušníkov z troch skupín SR (stred, východ a západ) s 30 kusmi hasičskej techniky. „Modul je sebestačný vrátane elektrickej energie, ubytovania a stravovania na sedem dní, v prípade potreby je možné túto dobu predĺžiť,“ špecifikoval.

„Teší ma, že Slovensko tak promptne zareagovalo. Vysiela to silný politický signál, že Grécko je náš dôležitý partner v rámci EÚ a spojenec v NATO, pričom ho považujeme za pilier stability na juhu EÚ. S poteším tak môžem konštatovať, že bilaterálne vzťahy naberajú opäť na intenzite,“ doplnil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS).

Desiatky požiarov a výzvy nevetrať

Šéf gréckej civilnej obrany Nikos Hardalias v piatok (6. 8.) uviedol, že v Grécku hasiči bojujú s 56 aktívnymi požiarmi. Príkazy k evakuácii vydali pre viaceré obývané oblasti na pevnine i na ostrove Eubója.

Požiar blízko Atén sa blíži k hlavnému mestskému rezervoáru vody – jazeru Maratón. Hardalias vysvetlil, že podmienky, v ktorých pracujú, sú veľmi nebezpečné.

V sobotu (7. 8.) záchranári v Aténach varovali, že ak sa čoskoro nepodarí dostať pod kontrolu požiare na severe mesta, bude to pre metropolu znamenať obrovský problém.

Už niekoľko dní je pre požiare silne znečistené ovzdušie, zo vzduchu sa znáša popol. Úrady vyzvali obyvateľov mesta, aby nevetrali s tým, že v Aténach je aktuálne nedýchateľný vzduch.

V zasiahnutých oblastiach pomáhajú gréckym hasičom aj kolegovia z Ukrajiny, Rumunska a Cypru, Francúzska, Švajčiarska, Chorvátska aj Česka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko