Na hlavný obsah

Gröhling by súhlasil s povinným očkovaním učiteľov. Táto otázka však nie je na stole, tvrdí

Nezaočkovaných pedagógov trestať nechce.

Gröhling by súhlasil s povinným očkovaním učiteľov. Táto otázka však nie je na stole, tvrdí
Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (druhý zľava) počas tlačovej besedy spolu so starostami mestských častí Bratislavy. Foto: SITA

Od miery zaočkovanosti bude závisieť fungovanie škôl. Pripomenul to vo štvrtok (5. 8.) minister školstva Branislav Gröhling (SaS) necelý mesiac pred začiatkom nového školského roka. Dodal, že je dôležité, aby vyučovania prebiehali v čo najväčšej miere priamo na školách.

Opäť apeloval na žiakov, rodičov aj učiteľov, aby sa dali zaočkovať proti koronavírusu. Ministerstvo preto spúšťa kampaň „Za otvorené školy“ a Gröhling má v pláne stretnúť sa so zástupcami samospráv, ale aj škôl. Rezort zriadi aj call centrum a má v pláne volať starostom a primátorom miest a obcí v tých okresoch, kde je nízka zaočkovanosť.

Skoré zatváranie niektorých škôl?

„Aby sme vyslali signál, že ak chceme mať bezpečné a otvorené školy, musíme podporiť očkovanie,“ uviedol Gröhling. Pripravené sú podľa neho aj rôzne webináre a workshopy, ktoré majú pomôcť k vyvracaniu hoaxov.

Pozrite si viac v reportáži RTVS, ktorú pripravila Emília Lengyelová:

K otváraniu škôl minister povedal, že školský rok by sa mal začať klasicky a dodal, že jednotlivé triedy a školy sa nebudú v prípade výskytu prípadov nákazy zatvárať na základe rozhodnutia rezortu, ale regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Rezort má predstaviť presný plán otvárania škôl 17. augusta. Už v piatok (6. 8.) pritom začne poskytovať dáta o percentách zaočkovaných žiakov a učiteľov v jednotlivých okresoch.

Gröhling nevylúčil, že niektoré školy sa začiatkom septembra nezavrú priskoro. „Pri viacerých okresoch je vidieť nárast prípadov aj nízku zaočkovanosť. Tam je predpoklad, že žiaci poputujú do karantény už na konci septembra,“ uviedol.

Povinné očkovanie učiteľov vláda nerieši

Na otázku, či by súhlasil s povinným očkovaním učiteľov, zareagoval, že v rámci koalície či vlády nejde o tému, ktorá by sa riešila.

„Ak bude na stole táto otázka a zadefinujeme si určité skupiny zamestnancov v rámci zdravotníctva, sociálnych služieb či policajného zboru, budem súhlasiť s tým, aby do tejto skupiny boli začlenení učitelia a pracovníci škôl,“ vyjadril sa.

Nezaočkovaných pedagógov však diskriminovať a nejakým spôsobom „trestať“ nechce. „Mali by sme sa pozerať na to, aký bonus dostanú zaočkovaní a nie to, ako chceme potrestať nezaočkovaných,“ skonštatoval s tým, že pripravovaný nový covidový automat by mal do istej miery zvýhodniť zaočkovaných a je spokojný s tým, ako vyzerá smerom ku školstvu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko