Na hlavný obsah

Gröhling opäť vyzval žiakov aj učiteľov k očkovaniu: Zabezpečí lepší chod škôl

Triedy sa vyhnú prerušeniu prezenčnej výučby, pripomenul.

Gröhling opäť vyzval žiakov aj učiteľov k očkovaniu: Zabezpečí lepší chod škôl
Na snímke deti v škole. Foto: RTVS

Vyššia zaočkovanosť pomôže školám vyhnúť sa ohniskám nákazy a prerušeniu prezenčnej výučby. Uviedol to v utorok (3. 8.) minister školstva Branislav Gröhling (SaS), ktorý vyzval rodičov, žiakov aj učiteľov, aby ešte v auguste využili očkovanie, ktoré je aktuálne dostupné aj bez registrácie.

Skonštatoval, že miera zaočkovanosti na Slovensku sa mesiac pred otvorením škôl postupne zlepšuje, no stále stúpa pomerne pomaly. Dodal, že najvyššia zaočkovanosť je na západnom Slovensku, avšak ani tam nie je dosiahnutá kolektívna imunita.

„Vyššia miera zaočkovanosti zabezpečí lepší chod škôl. Zatiaľ je vyššia hlavne na západnom Slovensku, vďaka čomu na školách vznikne menej ohnísk a triedy sa tak vyhnú prerušeniu prezenčnej výučby. Všetci iste chceme, aby sa žiaci vzdelávali v triedach, preto vyzývam rodičov, žiakov a učiteľov, aby očkovanie využili,“ apeloval Gröhling.

Pripomenul, že v prípade šírenia nákazy na škole budú musieť regionálne úrady verejného zdravotníctva posielať kontakty infikovaného do domácej izolácie. „V praxi to znamená dočasnú dištančnú výučbu, pokiaľ sa izolácia neukončí.“

Šéf rezortu zdôraznil, že očkovaní ľudia majú nižšie riziko ťažkého priebehu choroby, hospitalizácie, ale aj nižšie riziko prenosu ochorenia na iných. Očkovaný človek má podľa výskumov nižšiu vírusovú nálož.

„Čím viac občanov sa zaočkuje, tým lepšie pre celú spoločnosť, ale aj pre školy. Spomalí sa šírenie delta variantu, čo znamená plynulejšie a bezpečnejšie fungovanie škôl. V miere očkovania nás predbiehajú ostatné krajiny Európy, dokonca aj naši susedia. Ale máme ešte mesiac pred otvorením škôl na to, aby sme tento stav zlepšili,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko